Hantering av slututbetalningar med anledning av Coronaviruset
Just nu prioriteras slututbetalningar av våra klimatklivshandläggare och vi arbetar för att hantera dessa skyndsamt. Eftersom Sverige och omvärlden befinner sig i ett speciellt läge just nu har vi förståelse för att insatser som beviljats stöd från Klimatklivet kan kräva en längre genomförandetid. Om ni behöver längre tid för genomförandet eller har några frågor är ni välkomna att höra av er. Kom ihåg att anmäla eventuella förändringar till oss.

Innehåll på sidan
Under tiden en åtgärd genomförs så behöver vi kunna följa upp hur det går. Detta för att tidigt kunna uppmärksamma om något inte går som planerat. Om tidsplanen inte följs, kostnaderna skenar i väg eller om det sker andra förändringar kan det påverka förutsättningarna för stöd. Om stödmottagare håller Naturvårdsverket underrättade under projektets gång så kan överraskningar vid slutrapporteringen undvikas.
När åtgärden löper på som planerat är det framför allt länsstyrelsen du kommer att ha kontakt med. I annat fall måste du kontakta Naturvårdsverket, se "Om allt inte går enligt planerna" nedan.
På webbsidan "Vad händer efter beslut om stöd" får du en överblick över hela processen efter bifallsbeslutet.
Att lägesrapportera
Lägesrapporter skickas in under tiden åtgärden pågår och är viktiga för att redovisa hur det går och att åtgärden fortlöper enligt plan. Ni kommer att få en påminnelse när det börjar bli dags.
Lägesrapporterna ska skickas till er länsstyrelse var sjätte månad från och med datum för beslut om stöd. Vid korta genomförandetider och när det gäller vissa icke-publika laddstationer krävs ingen lägesrapport. Vad som gäller för just dig framgår av ditt beslut.
Den första lägesrapporten ska innehålla en tid- och aktivitetsplan för genomförandet av åtgärden. Till lägesrapporten ska ni även bifoga redovisningsunderlag i form av exempelvis utdrag ur huvudbok eller verifikationslistor som visar upparbetade kostnader. På blanketten för lägesrapportering framgår vilka uppgifter och underlag som ska lämnas in.
Lägesrapporten granskas och godkänns när den är komplett och uppfyller villkoren i beslutet. Du kommer inte att meddelas när rapporten är godkänd.
Har ni frågor under åtgärdens genomförande så ska ni i första hand kontakta er länsstyrelse.
Om projektet inte går som planerat
I beslutet om stöd finns ett sista datum för åtgärdens slutförande. Det är detta datum som gäller för när åtgärden ska vara klar, men i många fall visar det sig att tidplanen inte håller. Vid förseningar måste Naturvårdsverket kontaktas snarast. Förseningar kan innebära risk för att stödet inte betalas ut samt återkrav, men i de fall skälen till förseningen bedöms rimliga kan det vara möjligt att ompröva det tidigare slutdatumet.
Ibland finns det skäl att ändra i genomförandet av en åtgärd. Stödmottagaren kan se att det finns bättre tekniska lösningar, att åtgärden ser ut att bli dyrare än planerat, lönsamheten eller organisationsuppgifterna ändras eller att projektet helt enkelt inte kommer att kunna genomföras. Väsentliga ändringar ska anmälas för prövning och godkännande av Naturvårdsverket i förväg. Ni behöver också kontakta Naturvårdsverket för att meddela andra förändringar, såsom ändrade kontaktuppgifter.
Anmäla ändring
Anmäl alla typer av ändringar snarast möjligt till Naturvårdsverket. Det gäller till exempel vid något av följande förhållanden:
- Ni har en ny kontaktperson för åtgärden
- Organisationen och/eller era organisationsuppgifter ändras, såsom firmatecknare, företagsnamn eller liknande.
- Tidplanen ändras
- Projektet avbryts eller kan inte genomföras som planerat.
- Projektets genomförande behöver förändras
- Investeringskostnaden visar sig avvika i betydande utsträckning jämfört med ansökan
- Åtgärden beräknas generera högre eller lägre intäkter än beräknat
Skicka information om ändrade förhållanden till Naturvårdsverket, helst via e-post till klimatklivet@naturvardsverket.se. Lägg också aktuell handläggare samt berörd länsstyrelse som kopiemottagare.
Ändringar av mindre betydelse kan anmälas i en lägesrapport om det inom kort är dags att skicka in lägesrapporten.
Att slutrapportera
Slutrapporten behövs för att vi ska kunna se att en åtgärd genomförts som planerat, vilka kostnaderna blev och andra eventuella förändringar som kan påverka förutsättningarna för stöd. Utan en slutrapport kan Naturvårdsverket inte fastställa de stödberättigande kostnaderna och storleken på det slutliga stödet. Om det skulle visa sig att åtgärden blivit billigare än beräknat så kan det i vissa fall bli aktuellt med återkrav av redan utbetalt stöd.
Slutrapporten syftar också till att följa upp avslutade åtgärder för att kunna se om stödet har avsedd effekt.
Alla åtgärder ska slutrapporteras senast tre månader efter åtgärdens slutdatum. Slutrapporten ska vanligtvis skickas till din länsstyrelse. Vissa icke-publika laddningsstationer med beslutsdatum under 2018 skickas dock skickas direkt till Naturvårdsverket istället. Dessa har också en egen blankett för redovisning. I det fall slutrapporten ska skickas direkt till Naturvårdsverket framgår det av ditt beslut.
Länsstyrelsen granskar slutrapporten och kan be om kompletteringar eller förtydliganden. När rapporten är komplett och alla underlag finns med skickar länsstyrelsen vidare rapporten till Naturvårdsverket. Därefter granskar Naturvårdsverket uppgifterna och länsstyrelsens yttrande. Slutligen beslutas om slutligt stöd och slututbetalning eller återkrav. Beslutet skickas ut till huvudmannen hos stödmottagaren.
På blanketten för slutredovisning framgår vilka uppgifter och underlag som ska lämnas in. Hur redovisningen ska gå till beskrivs också i beslutet för respektive projekt. Handlingar som styrker investeringskostnaderna ska alltid bifogas (som regel fakturor och betalningsbevis). Om stödmottagaren fått mer än 500 000 kronor i stöd ska även ett revisorsintyg skickas med. Det framgår av villkor i beslutet vad revisorn ska granska.
Utbetalningar
Vissa stödmottagare ska få en utbetalning av stöd när den första lägesrapporten är godkänd och de flesta får en utbetalning av resterande stöd när slutrapporten är godkänd. Enligt 19 § klimatklivsförordningen får högst 75 procent av stödet betalas ut innan en åtgärd har slutförts. Därför kan det kvarvarande stödet betalas ut först när slutredovisningen för åtgärden har godkänts.
Om en stödmottagare inte läges- eller slutrapporterar i tid kan Naturvårdsverket besluta om att stöd inte ska betalas ut eller om att kräva tillbaka stöd som redan har betalats ut.
Uppföljning på plats
Naturvårdsverket gör löpande besök, digitalt eller på plats, hos ett urval av stödmottagare för att följa upp åtgärder som beviljats stöd. Uppföljande besök är en viktig del i att säkerställa att förväntat resultat uppnås, särskilt hos de som beviljats höga stödbelopp. Besöken är också ett sätt att utveckla Klimatklivet och att ta del av goda exempel som kan spridas för att inspirera andra aktörer.