Fråga: Kommer det att vara samma krav på huvudstudier som för det gamla anslaget?
Svar: Huvudstudien behöver sannolikt inte vara lika omfattande och innehåller färre realistiska åtgärdsalternativ. Vi bedömer att förberedelsefasen/projekteringen därmed istället kommer att behöva vara mer omfattande för dessa projekt.
Fråga: Hur långt i undersökningsprocessen behöver man vara för att få ansöka om bidrag?
Svar: Undersökningarna innan ansökan om bidrag behöver vara av sådan omfattning att det går att översiktligt bedöma kostnaderna för en efterbehandling (och därmed också om föroreningarna försvårar exploateringen) och översiktligt vilka åtgärder som skulle kunna vara möjliga/lämpliga. Ansökan om bidrag kan omfatta vidare utredning i syfte att få en bättre uppfattning om lämplig åtgärd samt hur åtgärden mer i detalj ska utföras och kontrolleras. Vi bedömer att utredningarna innan förberedelseskedet inför åtgärd/projekteringen blir mindre omfattande för den nya delen av anslaget jämfört med den gamla delen och att förberedelseskedet inför åtgärd/projekteringen istället blir mer omfattande.
Fråga: Vad händer om det uppstår fördyringar i ett projekt? Vem bekostar detta?
Svar: Då görs en ansökan med fördyringskostnaderna med en redovisning av orsaken till fördyringen, förutsatt att fördyringen är kopplad till efterbehandlingen (saneringen).
Fråga: Prioriteras in-situ metoder?
Svar: Nationella planen anger kriterierna för både den nya delen av anslaget och den del av anslaget som funnits ett tag. Ett kriterium som väger tungt vid prioritering utifrån Nationella planen är just nya tekniker, där in-situ som åtgärd skulle kunna göra ansökan mer prioriterad.