Diagrammet ovan visar nettoinflöde (import minus export) av nya textilier mellan 2000–2017. Dock ingår inte data över hushållen egna import (via exempelvis e-handel) som bedöms ha ökat de senaste åren och Sveriges inhemska produktion av textilier, som bedöms som mycket liten. Med textil menas i detta sammanhang kläder och hemtextil.
Nettoinflödet av nya textiler har ökat med undantag för viss mellanårsvariation till följd av bland annat konjunktursvängningar. Nettoinflödet av nya hemtextiler står numera för den största ökningen per person och har dubblerats mellan 2000–2017.
Hemtextilers andel av det totala textilnettoinflödet har ökat från 18 procent till 27 procent. Hemtextilnettoinflödet har ökat från 1,9 till 3,8 kilo per person under undersökningsåren.
Under samma tid har nettoinflödet för kläder för män/pojkar skiftat något men legat runt 2,6 kilo per person under hela undersökningsperioden.
För kläder för kvinnor/tjejer har nettoinflödet ökat från 2,7 till 3,4 kilo per person. Samtidigt var andelen kläder för kvinnor/tjejer av det totala textilnettoinflödet oförändrad jämfört mellan 2000 och 2017.
För kläder för män/pojkar minskade andelen från 24 procent till 19 procent av det totala textilnettoinflödet.
Nettoinflödet för kläder som klassas som unisex har ökat från 3,5 till 4,0 kilo per person samtidigt som klädgruppens andelen av det totala textilnettoinflödet minskade från 33 procent till 29 procent.
SMED (Svenska MiljöEmissionsData) har på uppdrag av Naturvårdsverket gjort uttag för nettoinflödet (import minus export) av nya textilier till Sverige för åren 2000–2017 för totala, bortfallsjusterade mängder baserat på KN6 gjordes från SCB:s Statistikdatabas. För mer information se "Om data".