Utsläppen av sot i Sverige var 2,3 ton under 2019. Det är en minskning med 58 procent sedan år 2000.
Sot (på engelska Black Carbon, BC) är mörka partiklar som bildas vid ofullständig förbränning. Exempelvis vid vedeldning eller i dieselmotorer. Sot har, precis som andra partiklar, visat sig ha starka kopplingar till negativa hälsoeffekter.
Sot har även egenskapen att det absorberar ljus. Det gör att sot i atmosfären har en värmande effekt som driver på växthuseffekten. Att minska utsläppen av sot är därför viktigt både ur hälsosynpunkt och för att minska den negativa effekten på klimatet.
Vedeldning bidrar mest till utsläpp av sot
Användning av ved för egen uppvärmning av bostäder och lokaler är den största källan till utsläpp av sot. Det svarar för ungefär 31 procent av utsläppen. Utsläppen från vedeldning har minskat med 47 procent sedan år 2000. Minskningen beror på en övergång från egen förbränning för uppvärmning till fjärrvärme eller någon typ av värmepump. Det sker också en långsam minskning av antalet gamla vedpannor med höga utsläpp.
Utsläpp från inrikes transporter och industri
Inom inrikes transporter är det främst vägtrafiken och användning av diesel som bidrar till utsläppen av sot. Utsläppen från vägtrafik, som svarar för 20 procent av de totala utsläppen, har minskat med 76 procent sedan år 2000. Minskningen har skett från avgasrelaterade utsläpp. Den största minskningen har skett från tunga lastbilar, men även utsläppen från personbilar har minskat och speglar då främst minskningen som skett från dieselfordon.
Arbetsmaskiner, främst inom industrin, svarar för 28 procent av utsläppen av sot. Inom industrin är det främst förbränning inom pappers- och massaindustrin som bidrar till utsläppen.
Sveriges officiella statistik
Denna statistik tillhör Sveriges officiella statistik.
