För PM2,5 är det en relativt liten skillnad mellan halterna i urban bakgrund och gaturum. Detta beror på att avgaspartiklarna, som är källan till det extra bidraget i gaturum, är mycket små och ger ett begränsat tillskott till partikelmassan.
Antalet mätstationer för PM2,5 är få i gaturum. I samtliga tätorter där PM2,5 mättes under 2018 underskreds miljökvalitetsnormen för årsmedelvärdet. I Malmö där det högsta värdet återfanns, överskreds miljökvalitetsmålets precisering. Den nedre utvärderingströskeln underskreds vid alla mätstationer förutom Malmö Dalaplan.
Partiklar ett stort hälsoproblem
När människan andas in partiklar passerar en stor del av de som är mindre än 10 μm i diameter (PM10) ner till lungorna. Partiklar är därför en av de luftföroreningar som orsakar störst hälsoproblem i svenska tätorter.
Långtidsexponering av partiklar i omgivningsluften kan orsaka sjuklighet och förtida dödlighet i hjärt-, kärl- och lungsjukdomar. Det beräknas bidra till i genomsnitt flera månaders förkortad livslängd i Sverige.
Tätortens luftföroreningar, samt specifikt dieselavgaser, har av International Agency for Research on Cancer, IARC, klassats som cancerframkallande för människor. Partiklar i tätortsluften är bärare av många cancerframkallande och skadliga ämnen.
Vägtrafik och energiproduktion viktiga utsläppskällor
Partikelfraktionen PM2,5 (partiklar mindre än 2,5 μm i diameter), som utgör en del av PM10, härrör i högre grad än PM10 från förbränningsprocesser till följd av fordonstrafik och energiproduktion.
Långdistanstransporten av partiklar är dock av störst betydelse för förekomsten av PM2,5. Det gäller särskilt i södra Sverige, vilket medför att halterna av PM2,5 i urban bakgrundsluft också är avsevärt högre där jämfört med i den norra delen av landet.