Jämfört med år 2018 är energianvändningen hos myndigheterna oförändrad och ligger även 2019 på 2,7TWh. En positiv trend är att antalet myndigheter som ställer krav på produktionsspecificerad förnybar el fortsätter att öka, även om den rapporterade andelen förnybar el av totala elanvändningen har minskat något från föregående år. Antalet myndigheter som producerar egen el har ökat, men ökningen är väsentligt mindre än år 2018 då antalet fördubblades. Det är 31 myndigheter som redovisar att de producerar egen el, främst från solceller, vilket är en liten ökning från föregående år. Ungefär 30 procent av myndigheterna använder 100 procent förnybar energi.
Många myndigheter fortsätter att arbeta med sin energieffektivisering genom samarbeten med fastighetsägare, till exempel optimering av driftstider och gröna hyresavtal nämns som vägar till minskad energianvändning. Utvecklingen av energianvändningen av verksamhetsel respektive fastighetsel som myndigheterna redovisat förändrades ganska kraftigt från 2014 till 2015. Skiftet beror troligen på att fler har fått överblick över den egna energianvändningen av verksamhetsel genom förbättrad mätning. Det innebär att den el som tidigare rapporterats schablonmässigt som verksamhetsel numer redovisas mer rättvisande gällande energislag. Den långsiktiga trenden är att energianvändningen minskar vilket visar att de förbättringar som sker på myndigheterna ger resultat och att samarbete med fastighetsägare, energikrav vid upphandlingar, gröna hyresavtal och så vidare har effekt.
Om miljöledning
Miljöledningssystem är ett sätt att organisera och integrera miljöarbetet i en organisations verksamhet. Det skapar förutsättningar för att hänsyn tas till verksamhetens miljöpåverkan på ett systematiskt sätt i planering, genomförande, uppföljning och förbättring av verksamheten. Inom ramen för miljöledningsarbetet ska ansvarsfördelningen vara tydlig, rutiner ska finnas för att bland annat säkerställa att miljöpolicyn följs, att verksamheten bidrar till att öka den positiva respektive minska den negativa miljöpåverkan och därmed bidrar till att miljömålen nås. I dag omfattas 187 statliga myndigheter av förordning SFS 2009:907 om miljöledning i statliga myndigheter. Detta innebär att de ska införa och utveckla miljöledningssystem och varje år följa upp och redovisa arbetets resultat.
Data till diagrammet baseras på myndigheternas inrapporterade uppgifter enligt Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter. Datan är inte kvalitetssäkrad av Naturvårdsverket. Myndigheterna har olika förutsättningar för sitt miljöledningsarbete och har kommit olika långt. De har också olika tillvägagångssätt att följa upp och samla in uppgifter om myndighetens miljöprestanda. Uppgifterna kan därför vara uppmätta, uppskattade, schablonuträknade eller saknas helt.