En miljöcertifiering ger en hög trovärdighet i miljöarbetet och är även ett stöd i myndighetens löpande förbättring av miljöprestandan. Antalet myndigheter som är miljöcertifierade har ökat med två sedan förra året vilket innebär att det nu är totalt 45 myndigheter som helt eller delvis har genomfört en miljöcertifiering eller miljöregistrering. Fyra av dessa är registrerade enligt EMAS. Det innebär att knappt en fjärdedel av alla rapporterande myndigheter har någon typ av miljöcertifiering.
Enligt miljöledningsförordningen bör en myndighet vars verksamhet har en betydande miljöpåverkan registrera sig enligt EMAS eller certifiera sig enligt standarden ISO 14001.
Om miljöledning
Miljöledningssystem är ett sätt att organisera och integrera miljöarbetet i en organisations verksamhet. Det skapar förutsättningar för att hänsyn tas till verksamhetens miljöpåverkan på ett systematiskt sätt i planering, genomförande, uppföljning och förbättring av verksamheten. Inom ramen för miljöledningsarbetet ska ansvarsfördelningen vara tydlig, rutiner ska finnas för att bland annat säkerställa att miljöpolicyn följs, att verksamheten bidrar till att öka den positiva respektive minska den negativa miljöpåverkan och därmed bidrar till att miljömålen nås.
I dag omfattas 187 statliga myndigheter av förordning SFS 2009:907 om miljöledning i statliga myndigheter. Detta innebär att de ska införa och utveckla miljöledningssystem och varje år följa upp och redovisa arbetets resultat.
Data till diagrammet baseras på myndigheternas inrapporterade uppgifter enligt Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter. Datan är inte kvalitetssäkrad av Naturvårdsverket. Myndigheterna har olika förutsättningar för sitt miljöledningsarbete och har kommit olika långt. De har också olika tillvägagångssätt att följa upp och samla in uppgifter om myndighetens miljöprestanda. Uppgifterna kan därför vara uppmätta, uppskattade, schablonuträknade eller saknas helt.