De totala koldioxidutsläppen minskar
De sammanlagda utsläppen av koldioxid från myndigheternas tjänsteresor och transporter har minskat jämfört med år 2018. Myndigheternas samlade redovisade koldioxidutsläpp från tjänsteresor och transporter uppgår år 2019 till cirka 365 000 ton och är nu på den lägsta nivån sedan 2011. Utslaget på antalet årsarbetskrafter hos de ingående myndigheterna, det vill säga ungefär 197 000 anställda, är koldioxidutsläppen knappt två ton per årsarbetskraft år 2019.
Fördelningen av utsläppen från olika transportslag mellan myndigheter varierar stort främst beroende på olika verksamheter och uppdrag. Det är utsläpp från maskiner och andra fordon som dominerar utsläppen med flyg över 50 mil som näst största utsläppskälla. Till maskiner hör till exempel anläggningsmaskiner, terrängfordon, lastbilar och flygplan. Även utsläpp från patrullerande verksamhet och tillsynsverksamhet ingår i denna post.
Utsläppen av koldioxid från de flesta trafikslag har minskat men utsläpp från maskiner och övriga fordon har minskat mest sedan 2018 (-13 procent). Det är främst Trafikverket, som står för de största utsläppen från maskiner och övriga fordon tillsammans med Sjöfartsverket och Kustbevakningen, som har minskat sina utsläpp från maskiner och övriga fordon sedan 2018.
Flera myndigheter har redovisat en förbättring i uppföljningen av de anställdas resande vilket kan förklara en del av ökningen.
Olika åtgärder behövs
För att minska utsläppen från tjänsteresor och transporter behövs olika typer av åtgärder. Myndigheter med stor egen fordonspark ser behov av att byta ut den mot fordon som ger mindre utsläpp. För andra delar av transporterna är det åtgärder för att minska antal resor eller att välja andra transportslag som ger effekt.
Resfria möten i myndigheter – REMM
Trafikverket stöder myndigheternas arbete för att öka andelen digitala möten genom projektet Resfria möten i myndigheter, REMM. Användningen av digitala möten skiljer sig mycket mellan olika myndigheter. De myndigheter som arbetat enligt REMM-metoden sedan år 2011 har kommit betydligt längre än övriga myndigheter i digitaliseringen av sin möteskultur. Digitala möten utgör ofta ett komplement och ersätter många men inte alla fysiska resor.
Om miljöledning
Miljöledningssystem är ett sätt att organisera och integrera miljöarbetet i en organisations verksamhet. Det skapar förutsättningar för att hänsyn tas till verksamhetens miljöpåverkan på ett systematiskt sätt i planering, genomförande, uppföljning och förbättring av verksamheten. Inom ramen för miljöledningsarbetet ska ansvarsfördelningen vara tydlig, rutiner ska finnas för att bland annat säkerställa att miljöpolicyn följs, att verksamheten bidrar till att öka den positiva respektive minska den negativa miljöpåverkan och därmed bidrar till att miljömålen nås.
I dag omfattas 187 statliga myndigheter av förordning SFS 2009:907 om miljöledning i statliga myndigheter. Detta innebär att de ska införa och utveckla miljöledningssystem och varje år följa upp och redovisa arbetets resultat.