Konfidensintervallet är 2771 - 2980 och spannet visar på den osäkerhet som finns i populationsuppskattningen. De yttre värdena i intervallen är mindre sannolika än medelvärdet. Det är ungefär lika många björnar som det var år 2013 då den förra nationella populationsberäkningen gjordes och som visade ett resultat på ca 2800 björnar. Även på länsnivå är det i stort sett oförändrade antal björnar.
Populationsberäkningen är utförd av det Skandinaviska björnprojektet. Beräkningen baseras på dels spillnings-inventeringar som genomförs i respektive län och dels trender i de björnobservationer som jägarna samlat in. Jägarnas omfattande bidrag till de regionala spillningsinsamlingarna är en viktig del i slutresultatet.
Metod för inventering av björnar
Det finns i huvudsak tre metoder som används för att få information om björnstammens storlek, utbredning och utveckling:
- Spillningsinventeringar
- Björnobsen
- Björnjakten och andra döda björnar
Spillningsinventeringar
En nationell koordinator har ansvaret för att genomföra spillningsinventeringar i respektive län. Spillningsinsamlingarna har genomförts i samarbete med Svenska Jägareförbundet som bistått med stöd i organisation och med insamling av prover.
Insamling av björnspillning sker på hösten genom frivilliga insatser, framför allt av jägarna i samband med älg och björnjakt. Jägarnas omfattande bidrag till de regionala spillningsinsamlingarna är en viktig del i slutresultatet.
Resultatet från spillningsinventeringarna finns tillgängliga för alla på:
Utifrån genomförda spillningsinventeringar och björnobsen har det Skandinaviska Björnprojektet fått i uppdrag att beräkna björnstammens storlek i Sverige. Skandinaviska Björnprojektet bidrar med också med information om björnens biologi och ekologi. En ny beräkning av björnstammens storlek och utveckling i olika områden presenterades i september 2018 och avsåg 2017.
Rovdjursobsen
Rovdjursobsen är observationer av de stora rovdjuren som insamlas av älgjägarna under de första sju älgjaktdagarna varje år. Observationerna samlas in, bearbetas och analyseras sedan av Svenska Jägareförbundet, på uppdrag av Naturvårdsverket. Sett över längre tid ger Rovdjursobsen ett index över björnstammen som kan användas för att beräkna trender i björnstammens utveckling.
Döda björnar
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, samlar uppgifter och åldersbestämmer döda björnindivider. Uppgifterna från döda björnar kan sedan användas för forskning och uppföljning av förändringar i björnstammen. Uppgifter från de döda björnarna kan även användas för att kvalitetssäkra genomförda spillningsinventeringar.
Resultatet från döda björnar finns tillgängliga för alla på Rovbase och hos SVA.
Samarbete med Norge
Sverige och Norge samarbetar om inventeringar. Data insamlas i gemensamma databaser och används av förvaltningen i båda länder.
Förordningar och föreskrifter