Från Rovdjursforum till Rovbase ‐ när Sverige bytte databas för rovdjursinventeringar
Rapporten beskriver bland annat vilka data som finns i Rovbase idag. ISBN 978-91-620-6878-3.
- Sidor
- 209
- Utgiven
- 2019-05
- Pris
- 146,00 kr. (exkl. moms)
154,76 kr. (inkl. moms) - ISBN
- 978-91-620-6878-3
- Författare
- Linda Backlund.
I Naturvårdsverkets strategi för svensk viltförvaltning framhålls vikten av att förvaltningen ska bygga på kvalitetssäkrad kunskap. Ett exempel på där myndigheter, organisationer och allmänhet samverkar för att samla in och sammanställa data av hög kvalitet är inventeringen av stora rovdjur.
I Naturvårdsverkets roll som nationell viltförvaltningsmyndighet ingår främst att på ett nationellt plan möjliggöra inventeringsarbetet, säkerställa att resultaten håller en god kvalitet och att årligen granska och fastställa resultaten från senaste inventeringssäsongen. En viktig del i inventeringsarbetet är att lagra och tillgängliggöra data från rovdjursinventeringarna och Naturvårdsverket ansvarar i samverkan med Miljødirektoratet i Norge för drift, förvaltning och utveckling av en gemensam databas – Rovbase.
Sedan 2004 har uppgifterna lagrats digitalt, vilket till en början gjordes i databasen Rovdjursforum. År 2012 började Sverige och Norge använda sig av en gemensam inventeringsmetodik för de stora rovdjuren och i samband med detta övergick Sverige till att använda den norska databasen Rovbase. Det har nu gått fem år sedan denna övergång påbörjades och i den här rapporten kan du läsa om en utvärdering av hur övergången till en gemensam databas fungerat.
Rapporten beskriver bland annat vilka data som finns i Rovbase idag, vad som saknas och hur behov och möjligheter att komplettera data ser ut. Dessutom har Naturvårdsverket undersökt hur dagens användare uppfattar databasen utifrån sina arbetsuppgifter och behov, samt vilka utvecklingsbehov som finns.
- - -
Beställtryck, ej rabatt.