Naturvårdsverket har genom åren provat olika grepp för att minska klimatpåverkan. Runt juletid 2002 lanserades en uppmärksammad annonskampanj. Året därpå inleddes ett investeringsprogram, som kom att minska de svenska utsläppen rejält.
Juldagen 2002 inleder Naturvårdsverket en klimatkampanj. Under några månader sänds reklamfilmer i tv, dessutom syns annonser i många tidningar och på stortavlor över hela landet. Kampanjen refererar till folkkära barnvisor och sagor. Syftet är att uppmärksamma allmänheten på konsekvenser av växthuseffekten, men också att visa vad individen själv kan välja att bidra med.
Kampanjen fick kritik men också önskat resultat
Klimatkampanjens tema är ”Något konstigt håller på att hända med vädret”. Samtidigt råder bister kyla i hela landet. Inte så konstigt i december, men kampanjen blir tacksam att häckla. Dessutom ifrågasätts kampanjen i medierna – ska statliga myndigheter syssla med reklam?
En senare undersökning visar dock att kunskapen hos svenska folket har ökat, och att det skett en attitydförändring till klimatfrågor även i media. Förutom annonser och reklamfilmer genomförde Naturvårdsverket inom Klimatkampanjen aktiviteter tillsammans med ett hundratal andra aktörer – myndigheter, kommuner, näringsliv och frivilligorganisationer.
Klimp – Lyckade klimatinvesteringar
Ett mer traditionellt klimatarbete genomfördes inom investeringsprogrammet ”Klimp”. Mellan 2003 och 2008 kunde kommuner söka stöd hos Naturvårdsverket för lokala klimatåtgärder. Programmet beräknas ha minskat utsläppen av växthusgaser i Sverige med 631 000 ton koldioxid per år. Det motsvarar cirka en procent av de svenska utsläppen.
Investeringsprogrammet bidrog till utveckling av miljöteknik, särskilt inom biogasområdet. Många av de kommunala projekten syftade till minskad energianvändning och effektivare transporter. Naturvårdsverkets stöd innebar också att ett långsiktigt klimatarbete etablerades i många kommuner, och att ett antal lokala och regionala nätverk bildades. Totalt genomfördes 751 klimatprojekt med ett totalt statligt stöd på 1 175 miljoner kronor. Åtgärderna har tillsammans minskat utsläppen av växthusgaser med 631 000 ton koldioxidekvivalenter per år. Beräknat över åtgärdernas livslängd leder det till minskade utsläpp med ca 11 miljoner ton koldioxidekvivalenter.