– De forskningsprojekt som nu får medel stämmer väl överens med den nya forskningsstrategi som gäller från i år. I den efterfrågas forskning om bland annat flerartsförvaltning, utveckling och test av metoder för viltövervakning och samarbete mellan viltförvaltningens aktörer, säger Anders Lundvall, forskningssekreterare på Naturvårdsverket.
Sammanlagt 34,8 miljoner kronor delas ut till viltforskningsprojekt för treårsperioden 2021-2023. Projekten pågår mellan ett och tre år och är knutna till lärosäten från Skåne till Norrbotten. På Högskolan i Kristianstad ska forskare studera hur gäss och svanar påverkar våtmarkernas ekosystem, på Göteborgs universitet startar ett projekt för att ta fram en modell för Östersjöns gråsälspopulation och effekter av jakt, och på Luleå tekniska universitet ska samarbetsmöjligheter inom vildsvinsförvaltning belysas.
Dessutom får forskning om viltkonflikter, zoonoser som sorkfeber och harpest samt födoval hos klövvilt medel från Naturvårdsverket.
– Vi är mycket glada över att vi i år kan finansiera fler viltforskningsprojekt jämfört med de senaste åren. Det innebär en förstärkning av den vetenskapliga grund som svensk viltförvaltning bygger på, säger Anders Lundvall.
Vissa av projekten är fortsättningar på tidigare satsningar, bland annat vargforskningsprojektet Skandulv, viltkamerasatsningen Scandcam och Skandinaviska björnprojektet.
Viltforskningsprojekt 2021
Här hittar du mer information om 2021 års viltforskningsprojekt. För ytterligare information, vänligen kontakta respektive projekts kontaktperson.
Fakta: Viltvårdsfonden och Naturvårdsverkets viltforskning
Naturvårdsverkets viltforskning finansierar forskning med medel ur Viltvårdsfonden till stöd för en hållbar förvaltning av vilt. Forskningen ska ha hög vetenskaplig kvalitet och relevans och den ska komma till praktisk användning i arbetet med vilt och jakt vid myndigheter och organisationer.
I viltforskningsstrategin för perioden 2021-2026 prioriteras följande forskningsområden:
- Viltekologin och viltförvaltningens komplexitet: flerartsförvaltning, konflikt och samarbete samt storskaliga systemförändringar.
- Verktyg och praktik inom viltförvaltningen: utveckling, test och kvalitetssäkring av övervakningsmetoder, teori och modellering, värdering och förebyggande av skador samt effekter av förvaltningen.
Viltvårdsfondens medel byggs upp av den viltvårdsavgift som alla som jagar i Sverige betalar. Regeringen delar varje år ut pengar ur fonden till myndigheter och organisationer som hanterar jakt- och viltfrågor, bland annat till Naturvårdsverket, för att finansiera forskning, och till Svenska jägareförbundet och Statens veterinärmedicinska anstalt.
Kontaktperson på Naturvårdsverket: Anders Lundvall, forskningssekreterare, 010-698 12 27, Elin Viksten, forskningskommunikatör, 010-698 10 07.