Svenska utsläpp i EU:s utsläppshandel minskade med 12 procent 2020
Rapportering av växthusgasutsläpp för 2020 från anläggningar som ingår i EU:s utsläppshandel visar på en stor minskning av utsläppen. Minskningen i Sverige på 12 procent kan delvis förklaras av pandemin, driftsproblem och en varm vinter, men också av utfasning av fossil energi. Siffrorna visar tydligt att fossil energi fasas ut i EU och att priset på utsläppsrätter ökar.
Pandemin påverkade utsläppen
I Sverige har den största utsläppsminskningen jämfört med år 2019 skett inom järn- och stålindustrin (-13%), el- och fjärrvärme (-19%) och kemiindustrin (-30%).
Pandemin har påverkat stort i flera branscher som exempelvis järn- och stålproduktion och raffinaderisektorn. Några stora anläggningar hade avbrott av andra skäl. 2020 var också ett ganska varmt år vilket gav lägre utsläpp inom el- och värmeproduktion.
- Utsläppsminskningen är den största vi sett ett enskilt år, men delar av minskningen är inte permanent. En ekonomisk återhämtning kan få utsläppen att studsa upp igen, säger Fredrik Hannerz, chef på Utsläppshandelsenheten på Naturvårdsverket.
Fossil energi fasas ut i EU och priset på utsläppsrätter ökar
Siffrorna för 2020 visar på en utfasning av fossil energi i Sverige och EU. Flera större fossileldade kraftvärmeanläggningar i Sverige har ställt om till förnybart.
- Koleldningen har stängts ned i Stockholm, Västerås och Linköping, och torv försvinner i Uppsala. Det är viktiga steg mot fossilfrihet som troligen är permanenta. Utvecklingen följer samma mönster som i övriga EU där det fossila nu fasas ut. Ett högre pris på utsläpp har haft stor effekt, säger Fredrik Hannerz.
Priset på utsläppsrätter gick ned markant under mars 2020 och var som lägst cirka 150 kr per ton, men steg sedan under året. Snittpriset under 2020 var 250 kr per ton koldioxid och ligger nu på cirka 440 kr. Det kan jämföras med ett snittpris på 60 kr år 2017. Auktioner av utsläppsrätter inbringade över 170 miljarder kr till deltagande länder under 2020.
År 2020 var det åttonde och sista året i den så kallade tredje handelsperioden för ETS ,EU:s sytem för handel med utsläppsrätter). Handelssystemet går nu över i sin fjärde period (2021-2030) med delvis nya och striktare regler, framförallt en snabbare minskningstakt för utsläppen.
Kontakt
Fredrik Hannerz, Enhetschef Utsläppshandelsenheten, telefon 0709 45 37 85
Roman Hackl, Handläggare/Analytiker Utsläppshandelsenheten, telefon 0768 55 96 31
Mer information