Slutrapport av regeringsuppdrag om minskat matsvinn och nytt uppdrag mottaget
Nu lämnar Naturvårdsverket, Livsmedelsverket och Jordbruksverket slutrapporten för uppdraget 2017-2019 om minskat matsvinn till regeringen. Genomförandet av den nationella handlingsplanen är påbörjat och det är mycket kvar att göra för att halvera matsvinnet till 2030. Myndigheterna har därför fått ett nytt gemensamt sexårigt uppdrag.
Handlingsplanen "Fler gör mer" är en del av resultatet av det uppdrag om minskat matsvinn som Livsmedelsverket haft tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket 2017–2019. I handlingsplanen finns åtgärder för att minska matsvinnet som redan har lett till konkreta resultat:
- Ett förslag till nationellt mål är under framtagande och utveckling har skett kring uppföljningar och mätningar.
- En frivillig överenskommelse mellan branschen och regeringen är på gång.
- Åtgärder är påbörjade som underlättar för konsumenten att göra rätt.
- Forskning och innovation pågår inom vissa matsvinnsfrågor.
Mer behöver göras
För att halvera matsvinnet och minska förlusterna enligt målen i Agenda 2030 behöver fler aktörer bli aktiva inom fler områden – fler behöver göra mer. Alla som på olika sätt kommer i kontakt med mat behöver bidra till att halvera matsvinnet från jord till bord.
– Det finns bra förutsättningar för att vi ska lyckas. Men alla måste hjälpa till. Butiker och restauranger kan till exempel göra mycket för att underlätta för konsumenter att inte köpa mer än de behöver, säger Karin Fritz, projektledare på Livsmedelsverket
Nytt uppdrag
Livsmedelsverket, Jordbruksverket och naturvårdsverket har fått ett nytt gemensamt sexårigt regeringsuppdrag som ger möjligheter för myndigheterna att fortsätta spela en central roll som samordnare, motor och katalysator i arbetet med att minska matsvinnet.
Kontakt
Anita Lundström, handläggare, Naturvårdsverket