Totalt har det offentliga Sverige lagt drygt 55 miljoner kronor 2015–2018 på att förebygga och bekämpa de invasiva främmande arter som är på EU:s förteckning över invasiva främmande arter. Det är kostnader dels för att bygga upp ett system för att tidigt upptäcka och snabbt utrota arterna, dels för bekämpningsinsatser. Arterna på EU-förteckningen som bekämpats är jätteloka, gul skunkkalla, signalkräfta, jättebalsamin samt enstaka förekomster av gulbukig vattensköldpadda, tromsöloka, sidenört ullhandskrabba och smal vattenpest.
- Vi har ännu inte utrotat någon av de arter på EU:s förteckning som vi har i landet, men arbetet mot invasiva främmande arter har kommit igång. 16 län har vidtagit bitvis omfattande åtgärder mot jätteloka, till avsevärda kostnader och tydlig förbättring för lokalmiljön, säger Henrik Lange, handläggare på Naturvårdsverket.
Bisam har på Naturvårdsverkets uppdrag decimerats i spridningszonen vid Höga kusten. Sidenörten är nu nära utrotning i Sverige med endast ett fåtal förekomster kvar. Övriga arter har oförändrad utbredning jämfört med tidpunkter för när de kom med på EU-förteckningen.
- Det är viktigt att nämna att utöver det som rapporterats här görs mycket ideella insatser av bland annat natur-, miljöorganisationer och föreningsliv, och myndigheterna jobbar med att begränsa andra invasiva arter än de som är på EU-förteckningen, säger Erland Lettevall, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
Enligt EU-förordningen om invasiva främmande arter från 2015 är EU:s medlemsländer skyldiga att bekämpa de arter som är på EU:s förteckning över invasiva främmande arter. Vart sjätte år ska medlemsländerna redovisa utbredning, vilka bekämpningsåtgärder som gjorts och kostnaderna. Det här är första gången Sverige rapporterar till EU och ger en samlad bild av tillståndet i landet beträffande de EU-listade arterna.
Förutom bekämpningsåtgärder och aktuell utbredning för dessa arter rapporteras hur Sveriges system för övervakning och gränskontroll av invasiva arter ser ut. Sverige lämnar också en handlingsplan för hur Sverige ska hindra oavsiktlig spridning av invasiva arter från de största spridningsvägarna, som t ex via sjöfarten med påväxt av organismer på fartyg och barlastvatten, spridning längs vägrenar och från privata trädgårdar.
Bekämpningsåtgärderna är genomförda av länsstyrelser, kommuner, Naturvårdsverket, Hav- och vattenmyndighet samt Trafikverket.
För mer information kontakta