
Bilden visar Peter Hanneberg på Kinabatanganfloden i den viltrika regnskogen på norra Borneo, spanande efter näsapor och andra unika djurarter. Peter har arbetat som natur- och miljöinriktad journalist och författare de senaste 40 åren, efter akademiska studier i biologi och journalistik vid Stockholms universitet 1975–80. Som fotograf är han autodidakt sedan 17-års ålder, en kompetens som följt med genom hela hans yrkesliv som ett passande komplement till det professionella skrivandet. Som sådan har han rest i över hundra länder, producerat många hundra tidningsartiklar och ett tiotal böcker om allt från Sveriges nationalparker till exotiska öar, för vilka han vunnit minst fem utmärkelser. Nyutkommen från i höstas är hans praktbok ”Öar – världshavens unika utposter”.
Bilder av Peter Hanneberg – dessa får användas i samband med artiklar om priset.

– Sveriges mäktigaste världsarv heter Laponia och omfattar de fyra nationalparkerna Sarek, Padjelanta, Muddus och Stora Sjöfallet, samt de två naturreservaten Sjaunja och Stubba. Arealen motsvarar nästan hela Östergötland. Det inre av Rapadalen är Laponias hjärta, som när jag tog den här bilden var klädd i oktobers brinnande färgskrud. Fotot har publicerats i National Geographic i en 4-sidig presentation av mig som fotograf, berättar Peter Hanneberg.

– Jag var med sommaren 1995 när kung Carl XVI Gustaf och Naturvårdsverkets generaldirektör Rolf Annerberg invigde nationalparken på huvudön Haparanda Sandskär. Jag har en särskild känsla för Sandskär eftersom jag växte upp i Haparanda. I den flyende sanden kämpar saltarven i vinden för att binda sanden, och utgör samtidigt ett dekorativt inslag i landskapet, säger Peter Hanneberg.

– Både större och mindre korsnäbb ser man ofta på Gotska Sandön, ibland som större flockar under flyttning. Större korsnäbben har mycket tall på ön, där den också häckar. Mindre korsnäbben har inte så mycket av sitt favoritträd granen på ön, och det är osäkert om den häckar här. Bilden tog jag i Fyrbyn där korsnäbbar ofta kan ses dricka av färskvattnet, som det annars är ganska ont om på ön, säger Peter Hanneberg.