Handlingsplanen tas fram i samarbete mellan länsstyrelserna i Norrbottens och Västerbottens län, Sametinget, Svenska samernas riksförbund och en representant från en av samebyarna. Slutversionen planeras att vara klar under våren 2021. Syftet med planen är att fungera som vägledning och den innehåller beskrivning av konkreta åtgärder.
Bakgrunden till att handlingsplanen tas fram är att det i dagsläget saknas en tydlig plan som beskriver tillvägagångssätt när det vandrar in vargar till Sverige. Det finns även ett behov av att skapa förutsättningar för genetiskt viktiga vargar att ansluta till vargpopulationen i Mellansverige. Rätt åtgärder i renskötselområdet är nyckeln till att klara arbetet med den genetiska förstärkningen av den skandinaviska vargpopulationen. Beroende på vargens ursprung kan olika förvaltningsåtgärder vara aktuella.
- Vid behov kan en av åtgärderna bli flytt av genetiskt viktig varg. Detta är dock inte en normal förvaltningsåtgärd utan kan ske som en åtgärd om det behövs för att förstärka vargstammen genetiskt. Vi ser inte att flytt kommer att vara aktuellt varje år, säger enhetschef Magnus Eklund.
När kan det bli aktuellt med flytt?
- Från och med hösten 2021 kan det bli aktuellt, innan dess finns inte alla praktiska förutsättningar på plats. Naturvårdsverket arbetar aktivt med att få långsiktiga förutsättningar på plats, där handlingsplanen är en viktig faktor. I arbetet ingår bland annat samverkan med Finland kring DNA-analyser, upphandlingsavtal med sövnings- och märkningsteam och samråd i smittskyddsfrågor med Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt. Vi ska även invänta länsstyrelsernas regeringsuppdrag att utse möjliga områden för utsättning vid flytt, avslutar Magnus Eklund.
Kontakt
Magnus Eklund, chef viltförvaltningsenheten, 010-698 11 75, magnus.eklund@naturvardsverket.se
Fakta
Den skandinaviska vargstammen är inavlad. Det behövs minst 300 vargar i Sverige, samt att minst en ny invandrad varg från Finland eller Ryssland reproducerar sig med de skandinaviska vargarna varje 5-årsperiod (varggeneration), för att vargen ska kunna anses ha gynnsam bevarandestatus. En östlig varg har ett genetiskt värde motsvarande ytterligare 500. Enligt EU:s art- och habitatdirektiv är vargen en strikt skyddad art och i regeringspropositionen ”En hållbar rovdjurspolitik”, som beslutades av riksdagen i december 2013, fastslogs att Sverige ska ha en långsiktigt livskraftig vargstam med gynnsam bevarandestatus.