Viltolyckorna är många och har tyvärr ökat de senaste åren. Trenden ser inte ut att brytas under 2020. Trafikanterna behöver känna till och ta hänsyn till att vilda djur rör sig på och utefter våra vägar. Körsättet behöver anpassas för att minska risken för situationer som kan leda till en viltolycka. Som trafikant kan man planera sin resa i förväg och ta reda på var viltolyckor brukar ske. Information om detta finns på Nationella Viltolycksrådets hemsida där den samlade viltolycksstatistiken finns. Det är också viktigt att känna till hur viltet beter sig och vara extra uppmärksam i skymning och gryning eftersom det är då vilda djur rör sig mest.
Om olyckan är framme
Om en viltolycka inträffar ska man i första hand ta hand om eventuella skadade och varna andra trafikanter till exempel genom att sätta ut en varningstriangel.
Vid sammanstötning med björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn är fordonets förare skyldig att rapportera viltolyckan till polisen. Föraren är också skyldig att märka ut olycksplatsen. Detta för att en särskilt utsedd eftersöksjägare ska kunna söka efter det skadade djuret och förkorta dess lidande. Använd gärna Nationella Viltolycksrådets viltolycksremsa som finns att hämta bland andra hos Bilprovningen eller Polismyndigheten men även hos Naturvårdsverkets kontor i Stockholm och Östersund. På remsan finns mer information om vad du bör göra vid en viltolycka.
Var rädd om eftersöksjägarna!
Eftersom viltolyckorna ökar under hösten kommer också fler eftersöksjägare vara ute på våra vägar för att eftersöka trafikskadat vilt under denna tid. Under eftersöket är jägaren både på vägen och omkring olycksplatsen. Eftersöksjägaren markerar platsen med ett varningstält med texten ”Viltolycka”. För fordonsförare är det en viktig signal att sänka hastigheten och passera platsen försiktigt.
Fakta om Nationella Viltolycksrådet (NVR)
Rådet är ett samarbetsorgan mellan 16 myndigheter och organisationer och har två verksamhetsgrenar, dels att samordna en viltolycksorganisation med jägare som söker efter trafikskadat vilt, dels ett viltolycksförebyggande arbete. Polismyndigheten har ansvar för att organisera och samordna eftersöksverksamheten och Trafikverket har i huvudansvar för det förebyggande arbetet.
Mer information
Information om olycksdrabbade vägar, länsvis olycksstatistik och mer information om Nationella Viltolycksrådet finns på: www.viltolycka.se.
Kontakt
Ebba Henning Planck, viltförvaltningsenheten, 010-698 15 05, ebba.henning-planck@naturvardsverket.se