Några siffror från Avfallsregistret
Allt fler hittar till avfallsregistret. Nu är det drygt 10 000 olika företag som har rapporterat. Några personer har lagt in många anteckningar: två personer (Uppgiftslämnare) har till exempel knappat in/rapporterat mer än 2000 formulär via e-tjänsten.
Den vanligaste typen av farligt avfall, ca 10 % av alla anteckningar, rör "200121 Lysrör och annat kvicksilverhaltigt avfall."


Sedan starten har antalet felrapporteringar minskat. Nu finns det fel i mindre än 0,5 % av rapporterna. De fel som blir beror på att inläsningen av formulärdata till databasen inte är uppdaterad än. Det sker i februari.
Alla frågor om regelförändringar, teknik och lösningar för att rapportera in uppgifter till registret hamnar oftast hos Andreas Mattiasson i Naturvårdsverkets kundtjänst.
Hur många telefonsamtal och mejl kommer in till kundtjänst per dag?
I dagsläget har inflödet stabiliserat sig runt 100 samtal och 50 mail i veckan gällande avfallsregistret. Under lanseringsveckan i november tog vi emot över 200 samtal och över 200 mail. Kundtjänst besvarar ca 75 % av alla frågor, och ca 25 % går vidare till handläggare.
Vad handlar frågorna om?
Många behöver hjälp för att lista ut i vilken roll de ska rapportera och vilken e-tjänst de ska använda. En del kunder som ringer in har precis fått reda på att det finns nya regler och vill ha en kort förklaring vad det innebär för deras verksamhet. Andra ska göra sin första rapport och vill ha någon som följer med i processen så att de är säkra på att det blir rätt. Men de flesta märker snabbt att det inte är så svårt och att det är ett enkelt formulär som ska fyllas i. Den stora utmaningen för de verksamheter vi pratar med brukar vara att lista ut vilken avfallskod de ska använda i rapporten.
Detta är en artikel i Tillsynsnytt nummer 1, 27 januari 2021.