Under några år har det kommit fram flera fall där oseriösa aktörer inte bedriver avfallsverksamhet i enlighet med det svenska regelverket. Naturvårdsverket har fått många frågor kring detta, både från tillsynsmyndigheter och andra myndigheter samt svarat på frågor från oroliga privatpersoner. Vi vill här informera om några insatser som är på gång för att komma tillrätta med dessa problem.
Ett exempel är förslag på nya och ändrade bestämmelser som regeringen nyligen har skickat ut på remiss., Remissen är öppen för alla att besvara så även de tillsynsmyndigheter som inte adresseras särskilt har möjlighet att lämna synpunkter på regeringens förslag. En del i förslaget handlar om att förbättra avfallshanteringen och öka tillsynsmyndigheternas möjligheter att säkerställa syftet med miljöbalken. Det föreslås bland annat en ny bestämmelse i avfallsförordningen (2020:614) som ska förhindra att avfall flyttas och lagras på flera ställen, om det inte är motiverat. Den som ansvarar för avfallet ska då se till att det blir behandlat. Tillsynsmyndigheten ges också möjlighet att ställa krav på ekonomisk säkerhet även för anmälningspliktiga verksamheter.
Naturvårdsverket jobbar just nu med att analysera dessa förslag från regeringen och kommer ta upp de delar vi ser som viktiga för att efterlevnaden av lagstiftningen ska kunna säkerställas. Detta är också något vi har med oss i vårt dagliga arbete, där vi ständigt försöker hitta sätt att förbättra vår vägledning och det stöd Naturvårdsverket ska ge till kommunerna i dessa fall.
Regeringen har även gett Naturvårdsverket i uppdrag att tillsammans med Kustbevakningen, Länsstyrelserna i Gävleborgs, Norrbottens, Stockholms, Skånes, Västra Götalands län, Polismyndigheten, Tullverket och Åklagarmyndigheten redovisa en lägesbild vad gäller illegal avfallshantering och dess omfattning. Myndigheterna ska även redovisa förslag på åtgärder för att ytterligare förebygga och förhindra brottslighet inom avfallsområdet. Naturvårdsverket samordnar arbetet med detta regeringsuppdrag som ska redovisas senast den 15 mars 2022.
Naturvårdsverket för även en dialog med Botkyrka kommun och Länsstyrelsen i Stockholm gällande statligt bidrag för efterbehandling. Vidare har Naturvårdsverket gett SKR, andra kommuner och länsstyrelser vägledning om bidragsprocessen och dess grundförutsättningar.
Intervju med Carina Molin som arbetar som Samhällsbyggnadsdirektör på Botkyrka kommun
Detta är en artikel i Tillsynsnytt nummer 3, 26 mars 2021