Naturvårdsverket stödjer Miljödepartementet i arbetet med att utveckla EU:s utsläppshandelssystem (EU ETS). Dagens workshop är en del i detta arbete. Naturvårdsverket har bjudit in forskare och experter från myndigheter, analysföretag och tankesmedjor från Tyskland, Storbritannien, Belgien, Norge och Sverige.
Workshopen markerar startpunkten för ett projekt där resultaten kommer att användas för att stödja Sveriges arbete med den framtida utformningen av utsläppshandelsdelssystemet. Projektet pågår under 2019 och resultatet presenteras i slutet av året.
Utsläppshandelssystemet infördes år 2005 och sätter ett årligen minskande tak för cirka 45 procent av EU:s utsläpp från industri, energiproduktion och flygverksamhet. Under förra året minskade utsläppen inom systemet med 4 procent.
– Handeln med utsläppsrätter fungerar och ger nu viktiga utsläppsminskningar, men för att klara Parisavtalets mål behöver systemet skärpas ytterligare. Man skulle då kunna minska utsläppstaket, minska antalet gratis utsläppsrätter och satsa mer på forskning och utveckling av industriella tekniksprång. Dagens workshop handlar om att undersöka möjliga vägar framåt i detta arbete, säger Fredrik Hannerz, chef på Naturvårdsverkets utsläppshandelsenhet.
Om EU:s handelssystem med utsläppsrätter
EU:s system för handel med utsläppsrätter är ett styrmedel som syftar till att minska utsläppen av växthusgaser. Systemet bygger på EU-gemensamma regler och omfattar alla medlemsländer samt Norge, Island och Liechtenstein. Idag ingår cirka 12 000 europeiska anläggningar i systemet, varav cirka 750 är svenska. Många av dessa är verksamma inom energiintensiv industri och elproduktion. Systemet inkluderar även de flygoperatörer som flyger inom EU.
Grundprincipen i handelssystemet är att det finns en definierad övre gräns för anläggningarnas totala utsläpp. Detta så kallade utsläppstak sänks successivt för att minska utsläppen.
En del anläggningar som ingår i systemet tilldelas årligen ett antal utsläppsrätter. Handeln med utsläppsrätter gör det möjligt att minska utsläppen där det kostar minst. Ett företag som lyckas minska sina utsläpp får ett överskott av utsläppsrätter. Överskottet kan de antingen välja att spara, eller sälja till andra företag inom systemet.
Naturvårdsverket är tillståndsmyndighet och fattar beslut om tilldelning av utsläppsrätter. Naturvårdsverket är också tillsynsmyndighet och ansvarar för uppföljningen av företagens årliga rapportering av utsläpps av växthusgaser.
Läs mer:
Kontakt:
Roman Hackl, handläggare Utsläppshandelsenheten, 010-698 13 98, roman.hackl@naturvardsverket.se
Fredrik Hannerz, chef Utsläppshandelsenheten, 010-698 15 85, fredrik.hannerz@naturvardsverket.se.