Kvartalsstatistik används för att ge en tidig uppskattning av utsläppen av växthusgaser. Resultatet för det första kvartalet 2019 visar att utsläppen i Sverige är oförändrade (+0,2 procent) jämfört med det första kvartalet 2018. En viss minskning skedde inom el- och fjärrvärmesektorn, medan utsläppen från industrin och transportsektorn ökade enligt de preliminära beräkningarna.
Under en längre period, 2015–2017, har utsläppen minskat med mindre än en procent per år och preliminär statistik visar att utsläppen 2018 ökar något. Dagens beslutade styrmedel beräknas leda till en betydande minskning av utsläppen framöver, men inte i tillräcklig omfattning för att Sverige ska nå klimatmålen om nettonollutsläpp år 2045.
I mars 2019 lämnade Naturvårdsverket över underlag till regeringens första klimatpolitiska handlingsplan. Där betonades tre områden som särskilt viktiga för att lyckas med omställningen: att kraftigt minska utsläppen från industrin och från transporterna, samt att skapa förutsättningar för negativa utsläpp via till exempel koldioxidinfångning och lagring.
– Förutsättningarna för att nå klimatmålen finns, men det kräver styrning i alla sektorer, och stora delar av samhället behöver ställas om. Vi ser med spänning fram emot regeringens klimathandlingsplan som kommer att presenteras under hösten, säger Anna-Karin Nyström, chef på Klimatmålsenheten på Naturvårdsverket.
Naturvårdsverkets statistik över utsläppen av växthusgaser inom Sveriges gränser används för att följa upp klimatmålen. Den slutliga statistiken publiceras den 12:e december. Kvartalsstatistiken är endast delvis baserad på nya undersökningar och i övrigt på antaganden om utveckling. Den är främst till för att snabbare kunna få en överskådlig bild av utsläppsutvecklingen.
Läs mer om statistik
Läs mer om Sveriges klimatmål
Revidering av preliminär statistik
Den preliminära statistiken för 2018 har reviderats vilket ledde till att utsläppen ökar med två procent istället för en procent som tidigare publicerat. Att statistiken reviderades beror på att Energimyndighetens undersökning om Månatlig bränsle-, gas- och lagerstatistik nu åter används för att beräkna transporternas utsläpp under 2018. Ett tidsseriebrott föreligger dock fortfarande mellan åren 2017 och 2018 då undersökningen omarbetades och utvecklades 2018. Det pågår dessutom flera aktiviteter för att förbättra denna undersökning, vilket kommer att innebära ytterligare revideringar framöver. Tidsserien mellan första kvartalet 2018 och första kvartalet 2019 som nu redovisas är dock jämförbar.
Utsläpp från utrikes transporter
De utsläpp som utrikes transporter via sjöfart och flyg ger upphov till omfattas inte av Sveriges klimatmål. Utsläpp från bränsle som tankas i Sverige och används till utrikes sjöfart och flyg, även kallad internationell bunkring, minskade med 9,4 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Sjöfarten står för den största andelen av utsläppen.
Statistiska Centralbyråns statistik
Även Statistiska Centralbyrån (SCB) publicerar idag statistik över den svenska ekonomins utsläpp där också utsläpp från internationella transporter ingår. De resultaten visar att utsläppen minskar med 1,6 procent för det första kvartalet 2019 jämfört med det första kvartalet 2018.
SCB publicerar kvartalsvis officiell statistik om miljöekonomi, så kallade miljöräkenskaper, där klimat- och luftutsläpp per bransch är en av komponenterna. Statistiken är uppbyggd med Nationalräkenskaperna som grund och används för miljöekonomiska analyser om sambandet mellan miljö och ekonomi.
För mer information, kontakta
Julien Morel, klimatanalytiker, 010-698 10 54, julien.morel@naturvardsverket.se
Anna-Karin Nyström, chef Klimatmålsenheten, 010-698 15 55, anna-karin.nystrom@naturvardsverket.se