Verksamheterna kan få del av utsläppsrätter på flera sätt. Huvudregeln är att företag köper utsläppsrätter, men konkurrensutsatt industri har viss möjlighet till gratis tilldelning. Reglerna för tilldelning av utsläppsrätter har nyligen ändrats genom beslut på EU-nivå för att stärka utsläppshandeln. Det totala antalet tilldelade utsläppsrätter minskas. Reglerna ändrar därmed förutsättningarna för hur många utsläppsrätter enskilda företag kommer att få.
- Nu stärks utsläppshandeln i praktiken. Priset på utsläppsrätter har gått upp fem gånger på ett och ett halvt år tack vare reformerna som minskar överskottet av utsläppsrätter. Minskad gratis tilldelning är viktigt då det i förlängningen innebär att priset på utsläppen ökar. Detta behövs i arbetet mot fossilfrihet, säger Fredrik Hannerz, chef för Utsläppshandelsenheten på Naturvårdsverket.
Det är en omfattande process att tilldela gratis utsläppsrätter inom EU:s utsläppshandel. I ett första steg har verksamhetsutövare möjlighet att ansöka om gratis tilldelning av utsläppsrätter. I år fick Naturvårdsverket in cirka 520 ansökningar från de 750 svenska anläggningar som ingår i EU ETS. Det kan jämföras med 640 ansökningar inför nuvarande handelsperiod.
Samtliga ansökningar har nu granskats av Naturvårdsverket. Europeiska kommissionen kommer att göra en ny granskning och fastställa hur många utsläppsrätter som ska tilldelas gratis inom varje bransch. Därefter kommer Naturvårdsverket fatta beslut om den faktisk tilldelningen för enskilda anläggningar.
- Sverige har många anläggningar inom konkurrensutsatt industri. Det är viktigt med en robust granskning och ett likvärdigt regelverk inom EU där företag bedöms på samma grunder. Det kommer också gynna de företag som investerat i ny fossilfri teknik och ligger i framkant. Där har vi många svenska anläggningar, säger Fredrik Hannerz.
Naturvårdsverket vet i dagsläget inte hur många utsläppsrätter som kommer att tilldelas till de olika verksamheterna som ansökt. Det kommer dröja innan Naturvårdsverket kan fatta beslut om tilldelning. Den exakta tidpunkten är inte klar men det är troligt att det blir i början av 2021.
Mer information
Kontakt
Fredrik Hannerz, chef Utsläppshandelsenheten, 010-698 15 85, fredrik.hannerz@naturvardsverket.se.