En rik biologisk mångfald är grunden för vår välfärd
Därför uppmärksammar vi biologisk mångfald idag. Hör hälsningen från generaldirektörerna Björn Risinger, Naturvårdsverket och Christina Nordin, Jordbruksverket på den internationella dagen för biologisk mångfald.
Den biologiska mångfalden, tillsammans med ett hållbart jordbruk är en oumbärlig förutsättning för att kunna nå flera av de globala hållbarhetsmålen. Ändå har utrotningen av arter fortsatt att accelerera. Ungefär en miljon växt- och djurarter riskerar att försvinna globalt, många inom ett årtionde, om människan fortsätter att bruka mark- och vattenresurser som vi gör idag världen över. Även odlingslandskapets biologiska mångfald minskar både globalt och i Sverige, vilket får konsekvenser för morgondagens livsmedelsförsörjning.
Hållbara ekosystem
– Biologisk mångfald gör produktionssystemen mer motståndskraftiga mot extrema händelser och påfrestningar, så som torka och översvämningar, som vi ser mer av i ett förändrat klimat, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket.
Långt tillbaka användes mer än 6000 växtarter för mat världen över. Idag är de färre än 200 arter. Av dessa är det endast nio som står för över 65 procent av dagens livsmedelsgrödor.
– Även riskspridning med fler arter, sorter och större genetisk variation bidrar till bättre livsmedelssäkerhet. Betesdjur bidrar även till att markerna hålls öppna och att artrikedomen bevaras, säger Christina Nordin generaldirektör på Jordbruksverket.
FN:s rapport
Den nyligen publicerade rapporten från FN:s forskarpanel för biologisk mångfald, IPBES, visar att den biologiska mångfalden och ekosystemtjänsterna är starkt trängda. Rapporten pekar även på en rad åtgärder som kan hejda utvecklingen - i tid - om åtgärder sätts in snabbt nog. Bland annat handlar det om att hitta metoder för att nyttja biologisk mångfald på ett hållbart sätt. När det gäller odlingslandskapet är pollinatörerna ett exempel. De utför en viktig ekosystemtjänst när de pollinerar våra grödor och bidrar till ett viktigt innehåll i kosten - hela 90 procent av den C-vitamin som människan äter kommer från grödor som är beroende av insektspollinering.
Gynna pollinatörer
– Ett enkelt och viktigt arbete är att se till att pollinerande insekter har mat under hela säsongen. Att bevara naturbetesmarkerna gynnar pollinatörerna eftersom där finns en artrikedom av blommande växter från sälgens tidiga blomning till sommarens åkervädd. De vackra och artrika naturbetesmarkerna är värda ett besök. I Jordbruksverkets databas TUVA hittar du information om var det finns värdefulla ängs- och betesmarker i närheten av där du bor, säger Christina Nordin generaldirektör på Jordbruksverket.
Fakta
Film
Kontakt