Flera av regeländringarna börjar gälla den 5 juli 2020 medan vissa bestämmelser, som separat insamling av biologiskt avfall och textilavfall, börjar tillämpas senare. Samtliga ändringar i avfallspaketet ska genomföras senast 2025.
Några av de viktigaste ändringarna handlar om ökat avfallsförebyggande arbete i kommunerna, fler nya krav på bygg- och rivningsavfall, att flera återvinningsmål höjs och att ett nytt avfallsregister införs.
I Sverige införlivar vi ändringarna bland annat genom miljöbalken, avfallsförordningen, deponeringsförordningen och genom Naturvårdsverkets föreskrifter.
Viktig del i arbetet mot en cirkulär ekonomi
Revideringen av EU:s avfallslagstiftning har varit en viktig del i EU:s arbete mot en mer cirkulär ekonomi. En växande befolkning och stark ekonomisk utveckling förbrukar jordens resurser i allt snabbare takt.
– Bara i Sverige genererar vi i genomsnitt fem ton avfall per person och år. I en cirkulär ekonomi behålls resurserna i samhällets kretslopp istället för att bli avfall. För att detta ska ske behöver mängden avfall minska och återvinningen och återanvändningen öka, säger Ulrika Gunnesby, tf chef på Avfallsenheten, Naturvårdsverket.
En förbättring av avfallshanteringen kan också bidra till positiva fördelar för klimatet och människors hälsa.
Bakgrund: EU:s handlingsplan för cirkulär ekonomi
I december 2015 presenterade EU-kommissionen ett paket om cirkulär ekonomi. Paketet innehöll en handlingsplan med åtgärder med fokus på att material och resurser behålls i systemet så länge som möjligt. Det innehöll också ett förslag om revidering av sex direktiv på avfallsområdet (avfallspaketet).
En cirkulär ekonomi syftar till att minska andelen avfall till miniminivåer och återanvända, reparera, renovera eller återvinna existerande material och produkter. Genom att röra oss mot en cirkulär ekonomi kommer trycket på miljön minska, försörjningstryggheten avseende råvaror öka, konkurrenskraft, innovation och tillväxt främjas och fler jobb skapas.
Läs mer
Kontakt
För ytterligare information, kontakta:
Ulrika Gunnesby, tf chef Avfallsenheten,
010-698 11 64, ulrika.gunnesby@naturvardsverket.se