Naturvårdsverket har under året arbetat med att ta fram vägledningen. Under arbetets gång har vi haft möten med flera aktörer, bland annat Svenska Fotbollförbundet, och vi har samarbetat med Boverket och Folkhälsomyndigheten. Vägledningsförslaget har remitterats till flera idrottsförbund, kommuner och andra aktörer som överlag varit positiva till förslaget.
– Med den nya vägledningen kan vi ge stöd i avvägningen mellan behovet av tillgängliga idrottsplatser och grannarnas behov av en god ljudmiljö. Jämfört med den gamla tillämpningen av industribullerriktvärdena bör detta ge bättre möjligheter för barn och ungas idrottande, säger Lisa Johansson, handläggare på Naturvårdsverket. Det är extra roligt att arbetet gjorts i dialog med idrottsrörelsen och att de är positiva till vårt förslag, avslutar Lisa Johansson.
Huvuddragen i vägledningen kan sammanfattas med:
- Vi förtydligar att vi inte anser att riktvärden för industribuller ska användas för buller från idrottsutövning utomhus.
- Vägledningen innehåller inga riktvärden i decibel. Bedömning av störning görs istället utifrån förutsättningarna på platsen bland annat avstånd till bostäder och antal samtidiga användare av anläggningen.
- Om åtgärder behövs riktas de i första hand in på de extra störande ljuden såsom smällar av bollar i konstruktioner och högtalarutrop.
- En högre acceptans bör finnas för rop, skratt, applåder och andra ljud från människor.
- God dialog mellan kommun, förening och närboende är av största vikt för att minska risken för störningar
Samtidigt som Naturvårdsverkets vägledning publiceras presenterar även Boverket sin rapport 2020:22 ”Buller från idrottsplatser – en vägledning”. Boverkets vägledning beskriver hur buller från idrottsplatser bör hanteras i planering.
Kontakt:
Lisa Johansson, handläggare Industrienheten, 010-698 12 39, lisa.johansson@naturvardsverket.se