Syftet med biosfärområden är att stödja utvecklingen av metoder för lokalt arbete med långsikt hållbar utveckling, där den ekologiska dimensionen samspelar med de sociala och ekonomiska dimensionerna. Biosfärarbetet utgår från lokala initiativ, ofta med flera parter involverade, och arbetet samordnas via en förening eller kommun. Organisationen kan se olika ut och rapporten visar på framgångsfaktorer för olika förvaltningsmodeller.
- I ett biosfärområde identifieras lokala lösningar på globala utmaningar. En styrka som rapporten visar är att den lokala neutrala arenan som biosfärområden är kan bidra till lösningar i naturresursrelaterade konflikter, säger Marcus Carlsson Reich, ordförande för Biosfärprogrammets nationella kommitté.
Ett exempel är från Vänerskärgården där biosfärområdet under en längre period gjorde riktade insatser för att hitta nya inkomstmöjligheter och större lokal avsättning för yrkesfiskarna i Vänern samtidigt som det var ett hållbart uttag ur fiskebestånden. Det har bland annat lett till lansering av ett nytt gemensamt varumärke för Vänerlöjrommen.
Rapporten diskuterar utmaningar och framgångsfaktorer för biosfärorganisationerna. Rapporten beskriver också rekommendationer för det fortsatta arbetet med att stödja biosfärarbetet i Sverige.
- Rapporten kommer vara ett värdefullt underlag för det fortsatta arbetet med biosfärområden i Sverige och kan också bidra till arbetet internationellt genom att vi sprider exemplen i internationella nätverk, menar Marcus Carlsson Reich.
Läs mer
Kontaktperson
Eva Stighäll, handläggare, Friluftsenheten, eva.stighall@naturvardsverket.se, 010-698 14 19