– För att lyckas med klimatomställningen behöver hela samhället vara en del av lösningen. Vi hoppas att vår webbinarieserie leder till att fler tar del av våra kunskapsunderlag, och i förlängningen vill bidra till klimatomställningen, säger Johan Krüger, kommunikatör på Naturvårdsverket.
Naturvårdsverket arrangerar en återkommande större fysisk konferens, Klimatforum, som skulle ägt rum i slutet av 2020. Den sköts upp till december 2021. Webbinarieserien är ett sätt att möta det stora intresse som finns för dessa frågor, i väntan på att den större konferensen äger rum.
Alla webbinarier är kostnadsfria och öppna för alla. Vissa vänder sig i första hand till en lite snävare professionell målgrupp, medan andra även kan locka en intresserad allmänhet.
Några exempel ur programmet
Kan ofullständig förbränning vara klimatpositiv?
Om pyrolys och förgasning, två tekniker som förväntas få spridning inom en snar framtid. Datum: 10 februari.
Hur bidrar världens länder till Parisavtalet?
Allt fler länder har nu lämnat in sina uppdaterade nationella klimatplaner där de anger sina åtaganden för att nå Parisavtalets långsiktiga temperaturmål. Vad står det egentligen i planerna, och hur långt räcker de? Datum: 18 mars.
Vägen framåt för EU ETS
Från kraftigt ifrågasatt till ett av EU:s viktigaste styrmedel för att minska utsläppen – om EU:s system för handel med utsläppsrätter. Vad är på gång och vad kan vi förvänta oss framöver? Datum: 26 mars.
Hinder och möjligheter för mer hållbar tillgänglighet i större städer
Hur anpassa befintliga trafikleder och stadsdelar så de blir mer miljömässigt hållbara? Om en ny studie baserad på en undersökning bland Sveriges kommuner, och en kartläggning av statliga styrmedel. Datum:13 april.
Når vi klimatmålen – hur långt räcker dagens politik?
Presentation av Naturvårdsverkets underlag till klimatredovisning, som inkluderar nya scenarier för hur långt vi når med beslutade styrmedel. April.
EU-taxonomin – från pappersprodukt till förändringar på marken
Vad är EU-taxonomin, hur är den tänkt att fungera och vad händer just nu med den? Hör det senaste om det pågående arbetet och vad det kan få för konsekvenser för olika aktörer. April.
Hur stor blev utsläppsminskningen 2020?
Preliminär statistik för de territoriella utsläppen för år 2020 presenteras. Hur ligger vi i förhållande till etappmålet för 2020? Hur stor är Corona-effekten? Ser vi några andra trender eller händelser som påverkar utsläppen? Maj.
Ny teknik minskar klimatutsläppen kraftigt från köldmedier
Fluorerande växthusgaser i värmepumpar, kylutrustningar och bilens AC bidrar flera tusen gånger mer till uppvärmningen än vanlig koldioxid. Ett teknikskifte pågår som hjälper kommuner, myndigheter, företag och privatpersoner att minska utsläppen kraftigt - med enkla grepp och utan certifierad teknik. Maj.
Luft och klimat känner inga gränser
Luftföroreningar utomhus rankas som en av de tio vanligaste dödsorsakerna runt om i världen idag. Naturvårdsverket har samarbeten med ett antal länder för att stärka ländernas miljövårdspolitik, där luft och klimat har varit fokusområden i flera fall. Hör Naturvårdsverket berätta om några av dessa projekt. Juni.
Jordens frysbox tinar upp
Under 2021 publicerar Arktiska rådet flera vetenskapliga rapporter med den allra senaste kunskapen om hur klimatförändringarna påverkar Arktis med återverkningar för det globala klimatet. Hör direkt från forskare och experter om hur Arktis omvandlas. Juni.
Mer information om respektive webbinarium, och länk till anmälan, publiceras löpande här:
För ytterligare information, kontakta:
Johan Krüger, kommunikatör, 010-698 11 87 johan.kruger@naturvardsverket.se.