Växthusgaser och luftföroreningar kommer ofta från samma aktiviteter. Genom rätt vägval finns stora samhällsvinster att hämta.
- Såväl utsläppen av växthusgaser som luftföroreningar måste minska. Lyckas vi nyttja synergierna och undvika konflikter mellan dessa två områden kommer kostnaderna att minska för att nå både klimat- och luftmålen, säger Sara Almqvist, klimatanalytiker på Naturvårdsverket.
De sektorer som lyfts fram i rapporten är transporter, el- och fjärrvärme, bostäder och lokaler, industri och jordbruk då de har särskilt stora beröringspunkter mellan luft och klimat.
Viktiga områden för det fortsatta klimat- och luftvårdsarbetet är:
- Satsa på energi- och resurseffektivisering
- Undvik förbränningsbaserad energiproduktion, så långt det är möjligt
- Om förbränning av biobränslen ändå behövs, centralisera till större anläggningar och komplettera med teknisk rening
- Undvik ensidig satsning på biodrivmedel för transporter
- Fortsätt satsa på ökad elektrifiering av transporter
- Minska trafikarbetet med fokus på tätbebyggda områden
Många åtgärder kan göras gemensamt men det finns vissa fallgropar. Med hjälp av paketlösningar är det möjligt att balansera de konflikter som är svåra att undvika helt, till exempel när det gäller klimatåtgärder för en ökad användning av biodrivmedel.
- Biodrivmedel ger i princip lika stora utsläpp av luftföroreningar som fossila drivmedel gör. Om vi ska klara både klimat- och luftmålen behöver en satsning på biodrivmedel kombineras med åtgärder för minskad trafik och ökad elektrifiering, särskilt i tätbebyggda områden, säger Maria Ullerstam, luftanalytiker, Naturvårdsverket.
Mer information
Kontaktpersoner