En ökad urbanisering ställer städer runt om i världen inför stora utmaningar. I en internationell jämförelse ligger Sverige långt framme när det gäller smarta och hållbara lösningar i städer. Smart City Sweden demonstrerar och visar upp hållbara lösningar över hela landet och sprider dem internationellt, bland annat genom att ta emot besöksdelegationer från hela världen.
Inspirerar många och främjar svensk export
- Målet är att inspirera andra och samtidigt främja svensk export på området. Under förra året var intresset rekordstort. Över 1700 besökare från närmare 60 länder togs emot vid Smart City Swedens huvudkontor i Hammarby Sjöstad i Stockholm och vid Smart City Swedens regionala noder, berättar Müge Apaydin-Jönsson, projektledare/uppdragsledare på Naturvårdsverket.
Smart City Sweden visar hur Sverige har löst frågor kring till exempel städers tekniska försörjningssystem, som energi, avfall och transporter, och lösningar som rör stadsplanering, människors delaktighet och medborgarinflytande. Naturvårdsverket har bidragit med innovativa exempel inom naturbaserade lösningar, avfall, vattenkvalité, förorenade områden och cirkulärt byggande.
- Naturvårdsverkets frågor är högt efterfrågade och intresset från andra länder är stort. Våra utmaningar är globala och genom initiativ som Smart City Sweden kan vi försöka lösa de stora samhällsutmaningar som klimatförändringar och hot mot den biologiska mångfalden som vi står inför, tillsammans, berättar Müge Apaydin-Jönsson, projektledare/uppdragsledare på Naturvårdsverket.
Smart City på sex platser i Sverige
Smart City Sweden samlar offentliga aktörer, myndigheter utomlands och näringsliv i en gemensam plattform. På så sätt är initiativet en nationell kraftsamling för att lyfta fram svenskt kunnande och öka möjligheterna till export. Sedan starten i Hammarby sjöstad år 2018 har Smart City Sweden byggts ut och finns sedan 2019 på sex platser runt om i landet. Ambitionen är att fortsätta samla goda exempel på svenskt kunnande och på så sätt bidra till ett ökat samarbete mellan Sverige och andra länder.
I uppdraget ingår: Energimyndigheten, Boverket, Naturvårdsverket, Trafikverket, Lantmäteriet, Tillväxtverket, Vinnova och Business Sweden.
Plattformen drivs av IVL Svenska miljöinstitutet i samarbete med sex regionala noder från Umeå i norr till Malmö i söder:
- Region Norr – North Sweden Cleantech genom Kompetensspridning i Umeå
- Region Mitt – Dalarna Science Park
- Region Öst – IVL Svenska miljöinstitutet
- Region Väst – Business Region Göteborg
- Region Sydöst – Cleantech Östergötland
- Region Syd – Sustainable Business Hub
Några exempel på Naturvårdsverkets bidrag:
Kontaktperson:
Müge Apaydin-Jönsson, handlägare Miljömålsenheten, 010-698 15 90, Muge.Apaydin-Jonsson@Naturvardsverket.se