Människor, djur och växter utsätts för farliga ämnen som sprids när varor, kemiska produkter och material tillverkas, används och blir till avfall. För att skydda människors hälsa och den biologiska mångfalden behöver spridningen av farliga ämnen förebyggas och minska. Halterna behöver motsvara det miljötillstånd som eftersträvas i miljökvalitetsmålet Giftfri miljö.
Åtgärder för att skydda människors hälsa och miljön pågår på en rad prioriterade områden. Det gäller exempelvis riskhantering av nanomaterial och mikroplaster, åtgärder för att förhindra och minska föroreningar av PFAS i miljön och i dricksvatten, identifiering och sanering av förorenade områden, samt åtgärder i syfte att minska utsläpp av läkemedelsrester till vatten. Substitutionscentrum finns för att erbjuda stöd till näringsliv och offentlig sektor i deras arbete med att ta fram alternativ till farliga kemiska ämnen. Kunskapscentrum för läkemedel i miljön har etablerats, med målet att minimera läkemedels miljöpåverkan.
Regelutvecklingen inom EU gynnar tillståndet i miljön. Reglerna har medfört ökade datakrav och därmed ökad kunskap om ett stort antal kemiska ämnen vilket i förlängningen bidragit till att minska förekomsten av farliga och särskilt farliga ämnen i miljön.
Inom FN:s miljöprogram börjar nu en process för att ta fram en ny strategi med vision, ambitiösa mål och delmål efter 2020, då det nuvarande globala målet för säker hantering av kemikalier går ut.
Vilka är utmaningarna?
Antalet kemiska ämnen som används i produktion av kemiska produkter och varor är mycket stort och för många av ämnena råder fortfarande brist på kunskap om effekter, användning och exponering. Forskning visar på allt starkare samband mellan folksjukdomar och påverkan från industrikemikalier som vi utsätts för i låga doser under lång tid. Begränsningsåtgärder är visserligen effektiva, men för bioackumulerande och svårnedbrytbara ämnen som redan är spridda i varor, byggnader och miljön sker minskningen långsamt.
Stigande konsumtion och ökad kemikalie- och varuproduktion bidrar till ökad spridning av farliga ämnen på global nivå. Att den ökade produktionen i hög grad sker i länder med svag kemikaliekontroll bidrar till problemet. Halter av ämnen som inte har uppmärksammats och reglerats kan därigenom öka i miljön.
Exponeringen av människor och miljön för flera välkända miljögifter, såsom PFAS och dioxiner kan fortfarande utgöra ett problem, även om åtgärder för att minska spridningen av har varit framgångsrika. Förorenade områden saneras, men inte tillräckligt snabbt och nya områden upptäcks.
Kadmiumexponering är en känd men hittills otillräckligt åtgärdad kemikalierisk för människors hälsa.