Syftet med att uppmärksamma ekosystemtjänsterna är att visa de nyttor vi får av ekosystemen, väga in dessa nyttor i beslut av olika slag och på så sätt fatta mer hållbara beslut. Det handlar om beslut kopplade till exempelvis planering, exploatering, skötsel och förvaltning av mark och vatten. Detta kan i sin tur öka möjligheterna att uppnå de samhällsmål som är kopplade till biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Arbete med ekosystemtjänster har dessutom visat sig göra skillnad och nytta i planering och beslutfattande hos många aktörer, både i kommuner, på länsstyrelser och nationella myndigheter samt i privata företag.
Många sätt att utveckla arbetet med ekosystemtjänster
Arbete med ekosystemtjänster kan se ut på olika sätt beroende på syfte, mål och organisation. Ekosystemtjänster kan koppla till övergripande beslut som handlar om exempelvis planering, mark- och vattenanvändning, miljöarbete inom industriverksamhet eller kommunikation. Det gäller också för mer interna beslut, till exempel kopplade till policyer, upphandling och uppföljning. Det kan handla om avgränsade projekt eller löpande verksamhet.
Ekosystemtjänster är ett brett och komplext område, med många olika verktyg, metoder och arbetssätt. Ofta handlar arbetet om att göra någon form av ekosystemtjänstanalys som identifierar, kartlägger eller värderar de ekosystemtjänster som kopplar till verksamheten i fråga. Utifrån denna analys kan man dra slutsatser om hur det fortsatta arbetet ska bedrivas.
Tips och framgångsfaktorer i arbetet med ekosystemtjänster
Det finns en hel del framgångsfaktorer som förbättrar förutsättningarna för arbete med ekosystemtjänster. Nedan följer nio tips som riktar sig till olika aktörer på olika nivåer i organisationer som vill utveckla arbetet med ekosystemtjänster.
1. Läs på – orientering behövs och information finns
Arbete med ekosystemtjänster är under utveckling. Det innebär att olika metoder och arbetssätt utvecklas parallellt av både myndigheter, företag och konsulter. Det finns dock tillräckligt med erfarenhet och material för att en utsedd person eller grupp med uppdrag att arbeta med ekosystemtjänster kan orientera sig. Läs på om ekosystemtjänster för att få en bild av på vilket sätt begreppet kopplar till den aktuella verksamheten. Exempel på frågor att svara på kan vara:
- Vilka ekosystemtjänster är relevanta att arbeta med i verksamheten?
- Hur påverkar verksamheten ekosystemtjänster?
- Vilka beslut fattas i organisationen som påverkar ekosystemtjänster?
- Vilka rutiner finns för att ställa krav kopplade till ekosystemtjänster?
- Bör ekosystemtjänster ingå i de budskap som kommuniceras?
- Behandlas ekosystemtjänster i uppföljningen av verksamheten?
- Behövs mer underlag, till exempel en ekosystemtjänstanalys?
2. Kontakta erfarna personer
Många olika aktörer har intresse av och kompetens att bidra i arbetet med ekosystemtjänster. Kontakt med personer som har praktisk erfarenhet kan vara ett viktigt komplement till egen inläsning. Det finns både stora ambitiösa utvecklingsprojekt och enklare ansatser att inspireras av.
3. Förankra på ledningsnivå
För att medarbetare som ska arbeta med ekosystemtjänster ska kunna ta egna initiativ, föra dialog i verksamheten och även ta kollegors tid i anspråk bör mandatet för arbetet med ekosystemtjänster vara tydligt formulerat från chefer och ledare i organisationen. Goda argument kan man hitta både i den svenska miljöpolitiken och internationella konventioner. För att förändra synsätt och arbetssätt behövs öppenhet för nytänkande inom hela organisationen och en förståelse för att resultatet av arbete med ekosystemtjänster oftast inte syns direkt.
4. Anpassa efter verksamhetens behov – börja i liten skala
Starta med de förutsättningar som råder i verksamheten och arbeta utifrån dessa. Det är bättre att börja med en lägre ambitionsnivå än att inte börja alls. Det kan handla om att motivera, sprida information och skapa intresse inom organisationen för att därefter få igång praktiska insatser med ekosystemtjänstperspektiv.
5. Hitta relevans – begreppet ekosystemtjänst behöver ibland anpassas
Begreppet ekosystemtjänster upplevs ibland som teoretiskt. Att använda liknelser eller att översätta begreppet ekosystemtjänster till begrepp som är mer relevanta och konkreta för verksamheten kan vara ett sätt att skapa förståelse och dialog. Det kan också handla om att välja ut ett antal specifika ekosystemtjänster och fokusera arbetet på dem. Varje aktör behöver hitta vad som upplevs som praktiskt, användbart och pedagogiskt för anställda och verksamhetens målgrupper. Detta är grundläggande för att skapa motivation att arbeta med ekosystemtjänster.
6. Aktiv dialog mellan beställare och genomförare
Ibland behöver en konsult tas in för exempelvis ekosystemtjänstanalys. Det är viktigt att beställare (kommun, företag med flera) förstår och kommunicerar sina
behov tydligt så att analysen blir anpassad till konkreta mål och sammanhang. Samtidigt måste genomföraren (ofta en miljökonsult) ha överblick över och kommunicera vilka olika metoder och metodbegränsningar som finns.
Uppmärksamma till exempel hur biologisk mångfald kan hanteras, vilka ekosystemtjänster som ska ingå, hur behov av platsspecifika data kan tillgodoses, vilken indelning av ekosystemtjänster som är mest lämplig och hur resultat redovisas.
7. Värdera ekosystemtjänster på olika sätt
Det kan vara relevant för planering och beslutsfattande att bedöma ekosystemens och ekosystemtjänsternas värde med siffror, men det är en utmaning att uppskatta vissa värden monetärt. Ofta kan kvantitativ och kvalitativ information ge minst lika bra underlag. Värden hos olika ekosystemtjänster är dessutom plats- och situationsberoende eftersom värdena handlar om människans användning och nytta. Den varierar i tid och rum.
8. Ersätt inte – utveckla med ekosystemtjänstanalyser
I vissa sektorer är ekosystemtjänster ett vanligt begrepp, och i andra finns utvecklingspotential. Arbete med ekosystemtjänster ska inte ersätta andra arbetssätt eller perspektiv utan bör ses som en naturlig del i arbetet. Genom att synliggöra ekosystemtjänsterna, genom att sätta värde på de nyttor vi får, kan dessa beaktas i processer och beslut där de tidigare inte varit synliga. Genom att integrera arbetet med ekosystemtjänster, till exempel i fysisk planering, naturvård, jord- och skogsbruk, kan en helhetssyn skapas som är ett viktigt bidrag i arbetet för en hållbar utveckling.
9. Integrera i rutiner, kvalitetsarbete och organisation
Att arbeta med ekosystemtjänster kan handla om ett avgränsat projekt, men ofta behöver ekosystemtjänster integreras i organisationens kärnverksamhet, exempelvis i rutiner, planering och kvalitetssystem. Genom smidiga rutiner och smarta och kostnadseffektiva åtgärder kan flera olika ekosystemtjänster främjas och när detta påvisas kommer det att bli mer självklart att integrera ekosystemtjänster som en naturlig del av den dagliga verksamheten.