INNEHÅLL PÅ SIDAN
Lämpliga fraktioner för plastavfall
Den som producerar bygg- och rivningsavfall ska enligt den nyligen reviderade avfallsförordningen sortera ut åtminstone sex avfallsfraktioner, bland annat plast. Naturvårdsverket arbetar för en kraftigt ökad och högkvalitativ materialåtervinning. För att skapa förbättrade förutsättningar för detta bör plastavfall sorteras ut i flera olika plastfraktioner. Dock saknar branschen en tydlig gemensam bild av vilka plastfraktioner som bör användas.
Den 18 november ordnade Naturvårdsverket därför kopplat till arbetet med Nationell plastsamordning ett möte där representanter från bygg- och återvinningsindustrin, forskare och andra intressenter diskuterade lämpliga fraktioner för utsortering för materialåtervinning, fraktioner med god potential men som inte återvinns idag, anpassning och praktiska lösningar för olika typer av arbetsplatser samt eventuella behov av ytterligare guidning.
Diskussionen utgick från ett förslag som Upphandlingsmyndigheten tagit fram i sitt arbete med utveckling av upphandlingskriterier. Där föreslås utsortering i följande fraktioner:
- Transparent krymp- och sträckfilm
- Färgad krymp- och sträckfilm
- Plastförpackningar
- Plastgolv och våtrumstapeter
- Plaströr
- Tak- och membranduk i plast
- Annan plastfraktion som kan finnas i betydande mängd inom projektet, till exempel plastprofiler, cellplast och skumplast eller hårdplast monofraktion
Dessa plastfraktioner och dess utsortering kan anpassas utifrån när störst avfallsflöde uppstår.
Tyck till om hållbarhetkriterier för avfallsflöden i byggsektorn
Naturvårdsverket och Upphandlingsmyndigheten arbetar nu vidare med inspel från mötet. Naturvårdsverket avser att under nästa år ta fram guidematerial och/eller vägledning. Fortsatt dialog med branscherna är en mycket viktig del i detta arbete.
Upphandlingsmyndighetens upphandlingskriterier ligger ute på Upphandlingsmyndighetens webbsida för synpunkter.
Systemkunskap, statistik och miljöövervakning
Utarbetning av målbild och scenarier för en hållbar plastanvändning
Projektet tog fram scenarier för hållbar plastanvändning i Sverige och analyserade hinder för att nå dit. Det kommer finnas möjlighet till att lämna inspel på arbetet som tar vid efter projektet med att omsätta detta till en färdplan för hållbar plastanvändning för Sverige.
Ansvarig för projektet: Naturvårdsverket och konsulter från Material Economics samt IVL.
Översyn av rapportering av plastdata
Syftet med denna studie är att undersöka hur tillgången till data om olika plastflöden kan förbättras, och beskriva den nytta som kan komma med bättre plaststatistik. Studien gäller plastflöden som går till förbränning, den mängd som går till återvinning samt utvalda större plastflöden i övrigt.
Ansvarig för projektet: Naturvårdsverket och konsulter SMED
Djupare förståelse för “övrigt flödet”
Projektets mål är att skapa en bättre förståelse kring flödet som idag i statistiken benämns som övrigt. Projektet undersöker vilka fraktioner som ingår i flödet och ska även föreslå metodik för hur ytterligare klarhet kan fås i innehållet.
Ansvarig för projektet: Naturvårdsverket och konsulter från SMED.
Bidrag till kartläggning av giftfri plaståtervinning
Forskningskoncernen Swerea IVF får ett bidrag från Naturvårdsverket för kartläggning och analys av säkra metoder som leder till giftfri plaståtervinning. Syftet är ökad kännedom om dessa möjligheter bland de berörda aktörerna i Sverige och utomlands.
Ansvarig för projektet: Initiativet kommer från Swerea IVF och följs bland andra av Electrolux AB, Volvo Cars AB, Stena Recycling AB, Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket.
Förstudie: metodjämförelse för att uppskatta plastmängd och plastsorter i blandade fraktioner vid avfallsförbränningsanläggningar
Syftet med projektet är att kartlägga och jämföra befintliga metoder för att uppskatta plastmängd och plastavfallssorter i blandade fraktioner på avfallsförbränningsanläggningar (el- och fjärrvärmeproduktion). Lämplig metod eller metoder ska rekommenderas för datainhämtning för statistik om plastförbränning, samt alternativ för regelbunden datainsamling.
Ansvarig för projektet: Naturvårdsverket och konsulter från SMED
Nanomaterial i miljön - identifiering av kunskapsluckor och förslag på forskningsbehov
Ökad användning av nanomaterial innebär risk för spridning i miljön. Hur nanomaterial, sprids, ackumuleras, interagerar och transformeras i olika miljömatriser är bara delvis studerat och flera utmaningar kvarstår för adekvat kontroll och riskbedömning. Projektet avser att kartlägga kunskapsluckor rörande spridning och miljöpåverkan av nanopartiklar/nanomaterial samtatt ge förslag på riktade insatser som kan utföras i Sverige.
Ansvarig för projektet: SweNanoSafe
Potential för minskad inbyggnad av fossil plast i byggsektorn
Syftet med projektet är att ge kunskap för att kunna minska den fossila plastanvändningen i byggsektorn genom att kartlägga och undersöka vilka alternativ till plastprodukter av nyproducerad fossil plast som finns på marknaden eller är nära marknadsintroduktion. Projektet undersöker möjligheterna till utbyte mot biobaserade produkter, produkter av återvunnen plast eller producerade av andra material med hänsyn till kostnad, kvalitet och klimatpåverkan.
Ansvarig för projektet: Naturvårdsverket och konsulter från SMED
Kartläggning av plastflöden i byggsektorn
Syftet med projektet är att ta fram en översiktlig nulägesanalys av plastflöden i svenska byggbranschen. Dessutom ska förslag på åtgärder och styrmedel tas fram. Workshopar med branschen kommer hållas inom projektet där möjlighet till att ge inspel ges.
Ansvarig för projektet: Naturvårdsverket och konsulter från SMED
Hållbar plastanvändning – verktyg och stöd
Bidrag för standardisering inom plastområdet
Som en del i den särskilda satsningen på internationellt arbete med miljöanpassning av plast har Naturvårdsverket beslutat om nio olika bidrag till Svenska institutet för standarder, SIS, för utveckling av standarder inom plastområdet.
Ansvarig för projektet: Svenska institutet för standarder, SIS
Miljöledning med fokus på plast - Ta fram beslutsunderlag, mål och indikatorer för minskad negativ miljöpåverkan, minskat avfall och ökad materialnytta
Syftet med uppdraget är att underlätta för att med miljöledningsarbete som verktyg bidra till en hållbar plastanvändning, med fokus på att genomföra en miljöutredning, ta fram annat relevant beslutsunderlag till stöd för att sätta och förankra mål och åtgärder, baserat på detta sätta mål och identifiera åtgärder inklusive möjliga tillvägagångssätt. Målgrupp är miljöledningsansvariga på statliga myndigheter, men också kommuner med flera.
Ansvarig för projektet: Naturvårdsverket och konsulter från Goodpoint.
Guide till hållbar plastanvändning - tips, verktyg och exempel
Detta uppdrag syftar till att på ett lättillgängligt, handfast, objektivt, väl underbyggt sätt underlätta för tillverkare, designers, försäljning och inköp att svara på frågan ”vilket alternativ är mest hållbart?”. Projektet ska ta fram frågor att ställa sig i arbetet, sammanställa verktyg som kan användas för att besvara dessa, och inspirerande exempel på vad olika aktörer gjort.
Ansvarig för projektet: Naturvårdsverket och konsulter från IVL.
Förstudie utvecklingsvägar för bedömning av miljö- och hållbarhetsnytta av åtgärder för en hållbar plastanvändning
Naturvårdsverket ska inom ramen för arbetet med nationell plastsamordning underlätta målgruppernas (bland annat myndigheter, offentlig sektor och näringsliv) arbete med att värdera miljönyttan av olika handlingsalternativ i arbetet för en hållbar plastanvändning. Projektet är en förstudie, som syftar till att ta fram underlag kring möjligheter för Naturvårdsverket att göra detta.
Ansvarig för projektet: Naturvårdsverket och konsulter från WSP
Nudging for Oceans: reduced plastic litter and microplastics
I detta projekt tillämpas ny kunskap om nudging som styrmedel på miljöområdet. Projektet ska mynna ut i förslag på “green nudges” för att minska användningen av engångsmuggar i plast till förmån för mer miljöanpassade alternativ. Målgruppen är beslutsfattare inom offentlig sektor och näringsliv. Café-ägare är en särskilt utpekad målgrupp.
Ansvarig för projektet: Naturvårdsverket, konsulter från PBM Sweden AB
Lämpliga fraktioner för plastavfall
Den som producerar bygg- och rivningsavfall ska enligt den nyligen reviderade avfallsförordningen sortera ut åtminstone sex avfallsfraktioner, bland annat plast. För att skapa förbättrade förutsättningar för detta bör plastavfall sorteras ut i flera olika plastfraktioner. Dock saknar branschen en tydlig gemensam bild av vilka plastfraktioner som bör användas.
Den 18 november ordnade Naturvårdsverket därför kopplat till arbetet med Nationell plastsamordning ett möte där representanter från bygg- och återvinningsindustrin, forskare och andra intressenter diskuterade lämpliga fraktioner för utsortering för materialåtervinning, fraktioner med god potential men som inte återvinns idag, anpassning och praktiska lösningar för olika typer av arbetsplatser samt eventuella behov av ytterligare guidning. Diskussionen utgick från ett förslag som Upphandlingsmyndigheten tagit fram i sitt arbete med utveckling av upphandlingskriterier.
Naturvårdsverket och Upphandlingsmyndigheten arbetar nu vidare med inspel från mötet. Upphandlingsmyndighetens upphandlingskriterier ligger nu ute på Upphandlingsmyndighetens webbsida för synpunkter.
Naturvårdsverket avser att under nästa år ta fram guidematerial och/eller vägledning. Fortsatt dialog med branscherna är en mycket viktig del i detta arbete.
Ansvarig för projektet: Naturvårdsverket
Stöd till projekt i andra länder
Development of policy framework for Extended Producer Responsibility (EPR) in South Africa
Syftet med projektet är att ta fram ramverk för producentansvar för förpackningar. Projektet ska vara genomfört senast 2021-04-19.
Ansvarig för projektet: World Wide Fund for Nature – South Africa (WWF-SA)
Prevent pollution from waste in Brazil
Syftet med projekt i Brasilien är att kartlägga och förebygga läckage av avfall inkl. plastavfall. Projektet ska vara genomfört senast 2021-04-19.
Ansvarig för projektet: Swedish Environmental Research Institute Ltd (IVL)
Advancing a Non-Toxic Circular Economy in Russia, Indonesia and China
Målet med projektet är skynda på utfasningen av farliga ämnen i plast och minska mängden icke-cirkulär plast på marknaden genom att bidra till internationell policyutveckling. Projektet ska vara genomfört senast 2021-04-19.
Ansvarig för projektet: International Pollutants Elimination Network (IPEN)
Övriga projekt
Stöd för ekonomisk omställning från jungfrulig fossil plast
Målet med uppdraget är att få en bättre bild av vilken potential som finns för omställning hos företag, vilken roll som styrmedel, till exempel investeringsstöd, kan ha i att realisera den potentialen. Målet är även att få förslag på utformning av styrmedel och en bild av hur styrmedlet förhåller sig till andra styrmedel som minskar användandet av jungfrulig fossil plast, till exempel styrmedel som passar för kombination och hur det skulle se ut eller styrmedel som inte bör kombineras.
Ansvarig för projektet: Naturvårdsverket, konsulter Anthesis Enveco och IVL