Är plast ett bra material?
Ja. Det finns flera exempel på hur plast kommer till nytta för miljön och samhället. Plast är lätt, beständigt och ofta relativt billigt. Men plast är inte alltid det bästa materialet. Baksidan av vår plastanvändning ser vi redan idag, inte minst i världshaven.
Rätt plast på rätt plats är bra för miljön. I vardagen gör plast att bilar och flygplan blir lättare och det sparar bränsle och minskar koldioxidutsläppen, isolering sparar energi i hus och en hel del plastförpackningar kan öka livslängden på maten så att mindre mat kastas i onödan. Naturvårdsverket verkar för en minskad miljöbelastning med fokus på nedskräpningen och mikroplaster samt ökad materialåtervinning. Oavsett område arbetar vi för en mer hållbar inställning till plast.
Plastens miljöpåverkan
Den stora majoriteten av monomerer som används för att tillverka plast, såsom eten och propen, kommer från fossila kolväten. Plast bryts inte ner, allra minst i den naturliga miljön. Det innebär att plastskräp ackumuleras framförallt i världshaven, något som uppmärksammats mer och mer under de senaste åren. Dessutom kan tillsatser som orsakar skadliga effekter på hälsan och miljön läcka ut från plasten. Det finns i nuläget uppskattningsvis över 150 miljoner ton plastavfall i haven. Utan drastiska åtgärder kan det finnas mer plast än fisk i haven 2050. Det marina berget av plastskräp förväntas växa till 250 miljoner ton fram till 2025 vilket då i så fall skulle innebära att förhållandet mellan plast och fisk i världshaven är en till tre (World Economic Forum, Ellen MacArthur Foundation and McKinsey & Company, 2016).