Ökad kunskap och samverkan ska underlätta och stärka aktörers arbete med att bidra till miljömålen och FN:s globala hållbarhetsmål genom att arbeta för att nå hållbar plastanvändning. En hållbar plastanvändning innebär att plast används på rätt plats, i resurs- och klimateffektiva, giftfria och cirkulära flöden med försumbart läckage.
Kunskapsuppbyggnad på olika sätt
Nationell plastsamordning är tänkt att fungera som en slags samlingspunkt med aktuell kunskap, information om forskningsfinansiärer, olika arbeten och projekt som pågår, statistik, lärande exempel, inspiration och annat som näringsliv, kommuner, regioner, forskare och myndigheter behöver i sitt arbete med en hållbar plastanvändning. Detta görs idag via webbinformation, olika nyhetsbrev, på seminarier, konferenser och olika möten.
Nationell plastsamordning ska också erbjuda möjligheter till kunskaps- och erfarenhetsutbyte genom medverkan i olika nätverk, samarbeten och projekt kring aktuella frågor.
Hur kan ni bidra och vad behöver ni?
Vad kan ni dela med er av? Vad behöver ni för att kunna ta beslut i riktning mot en hållbar plastanvändning? Vilka frågor skulle ni vilja samarbeta kring?
Kontakta oss med dina tankar, förslag och behov och har du lärande exempel på hur ni arbetar så tar vi gärna emot de också.
Nulägesanalys och nationell färdplan
Naturvårdsverket arbetar just nu med att ta fram en nulägesanalys där vi för fyra effektområden tar fram mål och indikatorer samt beskriver insatser som behöver göras för att nå målen. Under första kvartalet 2021 kommer vi att bygga vidare på nulägesanalysen för att ta fram en nationell färdplan för hur Sverige ska nå en hållbar plastanvändning. I färdplanen har vi för avsikt att beskriva vad olika aktörer kan göra för att bidra till målen. I detta arbete kommer olika aktörer bjudas in till aktiv medverkan.
