Vårt förslag innebär att dammluckorna tas bort och att vi återskapar en fors där luckorna har suttit. Området kommer på många sätt att se ut som idag och vara en fin plats där besökare kan uppleva både natur- och kulturmiljön. Genom att ta bort dammluckorna återskapas ett levande vattendrag och förutsättningarna för ett långsiktigt, livskraftiga bestånd av strömlevande fiskar och musslor i Järleån förbättras.
Naturvårdsverket bedömer att vårt förslag till åtgärder, där vi har tagit hänsyn både till natur- och kulturvärden, är det bästa alternativet som finns utifrån platsens förutsättningar.
Bron över dammen behålls och renoveras
Förslaget innebär att dammluckorna tas bort och forsen återskapas. Där dammluckorna har suttit blir det en fors genom att skov och trösklar tas bort. Bron över dammen behålls och renoveras. Ambitionen är att vatten ska rinna i samtliga fåror men att huvudparten ska rinna genom det stora mittenpartiet. Kvarnbyggnaden kommer att finnas kvar som den är idag och stenvalvsbron berörs inte.

Varför vill vi göra förändringarna?
Området kring Järle kvarn är ett värdefullt område och är beläget inom naturreservatet Järleån och ingår i Natura-2000.
Järleån är utpekat som ett riksintresse för naturvård och är ett nationellt särskilt värdefullt naturvatten. Bondbyn och Järle kvarn är utpekade som riksintresse för kulturmiljövård.
Regleringen vid dammen innebär att vi inte lever upp till våra åtaganden om gynnsam bevarandestatus i Natura-2000 området, Järleån. Vi måste därför vidta åtgärder för att skydda de arter och livsmiljöer som ska bevaras och skyddas.
Dammen hindrar fisk, musslor och andra vattenlevande djur att passera platsen vilket i sin tur påverkar livsförutsättningarna för den vattenlevande faunan negativt. Provfisken och inventeringar visar att Järleån idag inte har förutsättningar för långsiktigt, livskraftiga bestånd av strömlevande fisk och musslor. Järleån bedöms därför uppvisa en viss otillfredsställande ekologisk status som inte uppfyller miljökvalitetsnormen god ekologisk status.
Området är en viktig plats för flodpärlmusslan, som är beroende av öring för sin fortplantning. Populationen av öring är dock för svag, bland annat på grund av det vandringshinder som dammen utgör.
Flera olika lösningar har utretts
Målet är att skapa en långsiktigt hållbar lösning som uppfyller lagstiftningens krav, uppnår naturvårdens mål om ett levande vattendrag och minimerar skadan på kulturmiljön. Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Örebro har utrett flera olika lösningar. Det förslag som sammantaget bäst tillgodoser behoven, är en lösning där delar av dammen ersätts av en naturlig fors. Den valda åtgärden är den som Naturvårdsverket bedömer tar mest hänsyn till såväl natur- som kulturmiljön.
Samråd och tillståndsprocess om åtgärden
Innan arbetet med förändringarna kan starta behöver Naturvårdsverket söka tillstånd för att få genomföra åtgärderna. Den första delen av en tillståndsprocess är att hålla samråd där myndigheter och de närmast berörda kan delta. Slutligen är det mark- och miljödomstolen som beslutar om tillstånd och gör avvägningen mellan naturvårds- och kulturmiljöintressen.
Hur samråds- och tillståndsprocessen för att ansöka om tillstånd för vattenverksamhet fungerar, ser du längst ner på denna sida.
Naturvårdsverket har haft bland annat enskilda samråd med berörda i samrådsprocessen. Detta för att alla ska få en möjlighet att komma till tals och föra fram sin åsikt och ge möjlighet till att få svar på de frågor som berör en mest. Detta är en metod som har använts tidigare hos Naturvårdsverket och där deltagarna har varit nöjda med metoden.
Samrådsprocessen är avslutad och ansökan om tillstånd har nu lämnats in till mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt. Länsstyrelsen har beslutat att åtgärderna kan antas medföra betydande miljöpåverkan.
Nedan finner ni den samrådsredogörelse som är skickad till Länsstyrelsen, Länsstyrelsens beslut om betydande miljöpåverkan och ansökan med de bilagor som har lämnats in till Nacka tingsrätt den 13 mars 2020. I materialet har eventuella personuppgifter maskerats. Målet handläggs nu av domstolen och har målnummer M 1785-20.
Datum för huvudförhandling framflyttat
Tillfället för huvudförhandlingen den 24-25 november 2020 i Nora är inställt. Nytt datum för huvudförhandlingen är 20-21 januari 2021. Förhandlingen hålls på Nacka tingsrätt samt i en sidolokal i Örebro tingsrätt.
Samrådshandlingar
Ansökningshandlingar
Kontakt
Tekniska och biologiska frågor: Albin Månsson, Norconsult.
albin.mansson@norconsult.com
Frågor kring den juridiska processen: Henrik Malmberg
henrik@agnesadvokat.se
Övriga frågor: Anders Bussqvist
anders.bussqvist@naturvardsverket.se