Flera ansvariga aktörer
Problemet med införsel av främmande arter berör många aktörer i samhället, såväl branscher och näringar som myndigheter. Principen om sektorsansvar innebär att myndigheter som exempelvis Jordbruksverket och Skogsstyrelsen har ansvar för den införsel som sker inom ramen för den egna sektorn. Havs- och vattenmyndigheten har ansvar för främmande arter i sötvatten och marinmiljön.
Näringsutövare inom olika branscher har också ett ansvar för att miljöhänsyn tas i samband med den egna verksamheten.
För däggdjur och fåglar är införsel till Sverige av främmande arter som misstänks kunna föröka sig i vilt tillstånd förbjuden enligt jaktförordningen.
Jordbruksverkets föreskrifter om handel med hotade arter innehåller en liknande bestämmelse om reptiler, groddjur. För odling och utsättning av fisk krävs tillstånd enligt fiskeförordningen.
Naturvårdsverkets roll
Naturvårdsverkets roll i arbetet med främmande arter är främst att:
- vara pådrivande och vägledande gentemot andra myndigheter och aktörer, så att dessa uppmärksammas på det problem som introduktioner av främmande arter utgör
- ta fram och sprida kunskap om detta miljöproblem
- verka för att problemet uppmärksammas och åtgärdas i olika internationella forum, exempelvis inom EU, Konventionen om biologisk mångfald, Bernkonventionen, Konventionen om handel med hotade växt- och djurarter (CITES)
- tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten ha ett övergripande ansvar som central miljömyndighet.