Naturvårdsverkets regeringsuppdrag att samordna arbetet med grön infrastruktur tog stora kliv framåt 2018. Även om handlingsplanerna är relativt nya och alla inte är helt klara har arbetet med grön infrastruktur redan lett till flera konkreta projekt och resultat. I Lögdeälven i Nordmaling har laxen återvänt efter att man i samverkan återställt älvens naturliga slingrande form. Det visar att älven mår bättre vilket är positivt för sportfiske och annan turistnäring.
Ett liknande projekt för att återmeandra Klingavälsån i Skåne har gynnat den utrotningshotade tjockskaliga målarmusslan som är viktig för sötvattnets ekosystem då den renar vattnet. Det i sin tur har gjort att sju fiskarter har återvänt, bland andra benlöja som är en värdfisk för målarmusslan.
Andra projekt är restaurering av strandängar och ekhagar i Nyköping, ett fjärilslandskap i Jämtkrogen och i åtgärdsprogrammet för skyddsvärda träd har 37 800 träd friställts för att ha större chans att överleva. Dessa projekt har också snabbt gett resultat i form av att många arter har återvänt till de aktuella områdena. Att områdena mår bättre är också positivt för turistnäringen.

Grön infrastruktur - en röd tråd för hälsosam natur
Grön infrastruktur syftar till att naturens funktioner och kvaliteter hänger ihop och är fördelade över landskapet. Fungerande grön infrastruktur är ett ekologiskt nätverk av livsmiljöer som främjar biologisk mångfald och ekosystemtjänster.
För fungerande grön infrastruktur behövs:
- en variation av olika naturtyper
- naturmiljöer av tillräcklig storlek och kvalitet
- kontaktytor mellan olika naturområden
Gröna infrastruktur ger oss viktiga ekosystemtjänster som exempelvis förutsättningar för pollinering, våtmarker som ger grundvatten, träd och andra växter som tar upp koldioxid, renar luft och dämpar vind och buller samt grönområden för friluftsliv och hälsa. Grön infrastruktur är på så sätt naturens röda tråd som innefattar många olika åtgärder och områden – stad och vildmark, land och vatten, skog och odlingsmark, klimatanpassning och åtgärder för skyddade arter.
Länsstyrelsernas handlingsplaner skapar ett betydelsefullt avstamp i arbetet med grön infrastruktur. Syftet med uppdraget är att öka takten i arbetet med att nå de miljökvalitetsmål som handlar om biologisk mångfald och ekosystemtjänster, där den gröna infrastrukturen har stor betydelse.
Exempel på åtgärder för grön infrastrukur


Att friställa ekar, ta in grön infrastruktur i fysisk planering, återställa vattendrag och lämna kvar blommor i landskapet är exempel på åtgärder för att förbättra den gröna infrastrukturen.
Örnperspektiv och samverkan viktiga framgångsfaktorer
Arbetet med grön infrastruktur är komplext och omfattande eftersom det överlappar geografiska och administrativa gränser. En stor del av arbetet bygger på frivillighet och att alla berörda vill bidra efter egna förutsättningar. Därför är samverkan en nyckel till att kunna ha ett "örnperspektiv" istället för att titta på isolerade öar. Med regionala handlingsplaner för grön infrastruktur får vi samsyn och kunskap om vilka områden och ekologiska funktioner som är viktiga att prioritera. Det underlättar avvägningar och bedömningar också i juridiskt styrda processer som planläggning och prövning.
Grön infrastruktur är ett långsiktigt arbete som är till för både naturens och människors bästa. Nyckeln är att jobba utifrån goda exempel så att människor känner sig tilltalade, blir involverade och ser möjligheterna.
Ingrid Johansson Horner, Naturvårdsverket
Nästa steg - konkreta planer och samverkan
Naturvårdsverket fick 2015 uppdraget av regeringen att samordna och koordinera arbetet med grön infrastruktur för att skapa samsyn och underlätta kunskapsspridning, föra samman olika aktörer och skapa engagemang för att delta i arbetet. Naturvårdsverket fortsätter att ha en samordnande och stödjande roll och har även tagit fram riktlinjer, vägledningar och kommunikationsmaterial för att stödja länen och underlätta samarbete och kommunikation med olika målgrupper.
Efter att länsstyrelserna redovisat sitt påbörjade arbete med handlingsplanerna 2018 är nästa steg att vidareutveckla planerna, involvera fler aktörer för att tillsammans bestämma lämpliga åtgärder att genomföra. Uppdraget ska redovisas för regeringen den 1 oktober 2019.
Länsstyrelsernas handlingsplaner är ett betydelsefullt avstamp för att öka takten i arbetet med grön infrastruktur, biologisk mångfald och robusta ekosystem.