Naturvårdsverket är idag en av Sveriges största markägare med cirka 3 600 fastigheter på en total yta om omkring 1,6 miljoner hektar mark och ca 165 000 hektar vatten. Ytan består i huvudsak av våra skyddade områden i form av naturreservat och nationalparker. Till marken hör en mängd olika typer av byggnader som brukas eller upplåts till andra. Naturvårdsverket förvaltar även sju statliga byggnadsminnen.
Naturvårdsverkets förvaltningsuppdrag
I Naturvårdsverkets uppdrag ingår bland annat att förvärva och förvalta värdefulla naturområden för statens räkning. I processen att bilda naturreservat och nationalparker kan det ibland bli aktuellt för Naturvårdsverket att förvärva mark- och vattenområden. Det gör vi i huvudsak genom köp eller byte och är ett civilrättsligt avtal som regleras främst i reglerna i jordabalken och avtalslagen.
Av uppdraget framgår även att mark och byggnader som inte behövs inom ramen för områdesskyddsarbetet eller av andra skäl bör vara kvar i statlig ägo ska normalt avyttras. Med avyttring menas de sätt som Naturvårdsverket avvecklar sitt ägande. Det kan vara genom försäljning, bytesaffär, överföring till annan myndighet eller om det rör sig om en byggnad, även rivning.
Förvaltning genom uppdragstagare
Naturvårdsverket har gett länsstyrelserna, Stiftelsen Tyrestaskogen och Laponiatjuottjudus i uppdrag att sköta den dagliga verksamheten på stora delar av de områden som Naturvårdsverket äger.
Stiftelsen Tyrestaskogen är förvaltare inom Tyresta nationalpark och naturreservat.
Förvaltningen i världsarvet Laponia delas mellan Laponiatjuottjudus och Länsstyrelsen i Norrbottens län. Laponia omfattar Sarek nationalpark, Muddus nationalpark, Padjelanta nationalpark, Stora Sjöfallet nationalpark samt de två naturreservaten Sjaunja och Stubba.
Hyra, arrende eller andra nyttjanderättsupplåtelser
Om du är nyttjanderättshavare, har frågor om eller är intresserad av att arrendera mark, hyra byggnad eller teckna annan form av nyttjanderätt kan du kontakta våra uppdragstagare. Det är länsstyrelserna, Stiftelsen Tyrestaskogen och Laponiatjuottjudus som tar hand om det. Om servitut eller ledningsrätt, se nedan.
Servitut eller ledningsrätt
Ibland kan du som verksamhetsutövare eller markägare behöva ledningsrätt eller servitut över Naturvårdsverkets mark, till exempel för fiberdragning, väg eller elkabel. Det kan ske genom en förrättning via Lantmäteriet eller en frivillig överenskommelse med Naturvårdsverket.
För att förenkla och snabba upp processen att hantera frivilliga överenskommelser har vi ställt upp vissa krav på er begäran:
- Ansökan ska skickas per papper och vara utskriven i enkelsidigt format. Använd gärna gem men häfta inte ihop sidor.
- Ansökan ska innehålla ett avtalsförslag som även innefattar förslag om ersättning. Avtalet ska vara undertecknat av sökanden innan Naturvårdsverket undertecknar avtalet.
- Det ska tydligt framgå vilken plats som dragningen/åtgärden avser, detta markeras med koordinater enligt SWEREF 99 samt en tydlig karta.
- Om åtgärden ska ske inom ett skyddat område och det krävs dispens från reservats/nationalparksföreskrifterna, ska du bifoga beslut om dispens i ansökan. Ansökan om dispens sker hos länsstyrelsen i det län nationalparken/naturreservatet ligger i. Inga avtal undertecknas före ett beslut om dispens har meddelats.
Regelverk
Det finns ett flertal olika författningar som Naturvårdsverket har att ta hänsyn i sin fastighetsförvaltning. Inom staten gäller bland annat följande förordningar och beslut: