Förändrade konsumtionsbeteenden kan skapa incitament för företag att utveckla och erbjuda mer hållbara produkter och tjänster vilket på sikt kan gynna Sveriges textilbransch genom ökad konkurrenskraft och minskad miljö- och klimatpåverkan.
Under våren 2020 tog Västragötalandsregionen (VGR) ett beslut om att finansiera en ny och mer utvecklad omgång av F/ACT Movement. Pilotomgången, F/ACT Movement 2019, genomfördes som ett delprojekt inom Re:textile III vilket även Naturvårdsverket varit med och delfinansierat. Våren 2020 tog Naturvårdsverket beslut om att finansiera en uppskalning av F/ACT Movement till nationell nivå – så att projektet utvecklades ytterligare till att bli ett Nationellt F/ACT Movement.
I ett Nationellt F/ACT Movement, som pågår fram till och med juni 2021, driver sju noder/kommuner egna så kallade f/activist-grupper som engagerar 63 factivister.
Hållbara modeval och aktiverade garderober
F/activister är privatpersoner som deltar i projektet under samma period avstår från inköp av nyproducerad textil för att istället testa alternativa mer hållbara sätt att aktivera sina garderober. De kommer att få vara med på regelbundna träffar med inbjudna experter och inspiratörer som håller föreläsningar, workshops och samtal.
Mellan träffarna får f/activisterna utmaningar om hur de ska aktivera sina garderober i vardagen. Resultaten från f/activisternas resa kommuniceras i sociala medier för att inspirera fler personer till att förändra sina konsumtionsbeteenden. På så sätt skapas medvetenhet om och ökad efterfrågan på mer hållbara lösningar för mode och textil. Samtidigt ska noderna/kommunerna genomföra olika former av event för att informera och inspirera kommuninnevånarna. Parallellt arbetas för att stimulera näringslivet till att utveckla nya innovativa affärsmodeller när den medvetna konsumenten börjar efterfråga ett mer hållbart utbud av tjänster och varor.
Samarbete mellan Textilsmart och Nationellt F/ACT Movement och finansiering från Naturvårdsverket
Genom Naturvårdsverkets bidrag till finansiering av Nationellt F/ACT Movement 2020 kunde projektet skalas upp till nationell nivå där flera kommuner från olika regioner i Sverige involverades. Det innebar också att fler "f/activister" med större spridning över hela landet och anknytning till de olika noderna/kommunerna har rekryterats. I projektet deltar 63 f/activister.
Ett flertal kommuner runt om i Sverige deltar i projektet:
- Ale
- Göteborg
- Kungälv
- Lidköping
- Partille
- Stenungsund
- Öckerö
Dessa kommuner deltar också och har ett dessutom ansvarar för f/activister:
- Borås
- Gotland
- Karlstad
- Linköping
- Luleå
- Stockholm
- Umeå
Långsiktigt bidrar ett Nationellt F/ACT Movement till att medveten konsumtion kan bli ett självklart livsstilsval för majoriteten av Sveriges konsumenter vilket kan bidra till att uppnå de globala hållbarhetsmålen. Projektet kan även bidra med kunskap och underlag till EU:s kommande textil-satsningar för cirkulär ekonomi.
Projektet Nationellt F/ACT Movement 2020 avser även inspirera textil- och modebranschen till att under samma period uppmärksamma nya alternativa värden som får företagen att våga experimentera med sina affärsmodeller. På så sätt kan ett Nationellt F/ACT Movement förhoppningsvis även på sikt bidra till lönsamhet och ökad ekonomisk tillväxt.
Film om F/ACT Movement 2019
I pilotprojektet F/ACT Movement 2019 fick tio privatpersoner, så kallade f/activister, prova på mer hållbar textilkonsumtion, så som att köpa second hand, remake, vårda och laga. I filmen nedan berättar de om sina insikter och upplevelser i projektet.
Vad är en f/activist?
En f/activist är en person som älskar mode och kläder, men som vill hålla på med sin hobby på ett mer hållbart vis. Den är en nyfiken konsument som är öppen för att välja god kvalitet, second hand och saker den tänkt använda länge. Den gillar att laga och vårda sina plagg, sy och göra om, hyra, dela och låna. Vem som helst kan bli f/activist bara den är nyfiken på att testa mer hållbara modealternativ och att lära sig mer om konsumtionens miljöpåverkan. F/activisten delar gärna med sig av sina second hand-fynd, remake-kreationer eller andra tips via sociala medier och är på sätt och vis en ambassadör för hållbart mode och för rörelsen den är en del av – F/ACT Movement.