En väl fungerande grön infrastruktur bidrar till att ekosystemen blir motståndskraftigare mot störningar som exempelvis klimatförändringar.
Grön infrastruktur är en viktig del i Sveriges arbete för biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Länsstyrelserna har en viktig roll i arbetet genom att de har tagit fram regionala handlingsplaner för grön infrastruktur. Handlingsplanerna ska användas som kunskaps-, planerings- och prioriteringsunderlag i olika samhällsprocesser i hela landskapet. Genom att planera mark- och vattenanvändningen så att ekologiska processer beaktas kan marken brukas på ett hållbart sätt så att vi även i framtiden kan förlita oss på viktiga ekosystemtjänster som naturen ger oss, som exempelvis rent vatten, pollination av växter och rekreation.
INNEHÅLL NEDAN:
Vad är grön infrastruktur?
Grön infrastruktur är ekologiskt funktionella nätverk av livsmiljöer och strukturer, naturområden samt anlagda element som utformas, brukas och förvaltas på ett sätt så att biologisk mångfald bevaras och för samhället viktiga ekosystemtjänster främjas i hela landskapet.
Grön infrastruktur ställer frågor som vi inte ställt förut, genom att lyfta ekosystemens funktionalitet, fokusera på kvalitet, sammanhang och avstånd i landskapet och på möjligheter för arter att leva, sprida och förflytta sig i landskapet. Arbetssättet skapar olika mervärden i samhället som bidrar till nya perspektiv.
Grön infrastruktur bidrar till bevarandet av biologisk mångfald, upprätthåller ekosystemens status och stärker därmed viktiga ekosystemtjänster så att kapaciteten för återhämtning efter störningar stärks. Att arbeta med utgångspunkt i grön infrastruktur tillför ett mervärde både genom att insatser kan samordnas och effektiviseras, och genom att tidigare förbisedda sammanhang i landskapet uppmärksammas.
I praktiken innebär arbetet med grön infrastruktur att bevarande, skydd, restaurering och återskapande av livsmiljöer, ekosystemfunktioner och naturliga processer beaktas i såväl fysisk planering och pågående mark- och vattenanvändning som i brukande och förvaltning av naturresurser. Insatser för grön infrastruktur behöver betraktas som en självklar tillgång för den lokala och regionala utvecklingen.
För att uppnå syftet med grön infrastruktur behövs en samsyn i samhället i stort. Det är därför nödvändigt att exempelvis kommuner, företag, myndigheter, organisationer och föreningar samverkar för en bredare förståelse av ekologiska sammanhang, så att grön infrastruktur blir en naturlig del av planering och prioritering av insatser i olika samhällsprocesser.
Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur
Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur är en viktig åtgärd i regeringens proposition Svensk strategi för biologisk mångfald och ekosystemtjänster (prop. 2013/14:141).
De regionala handlingsplanerna som länsstyrelserna har tagit fram ska både vara ett underlag för anpassning av brukande och planering av konkreta åtgärder. Deras användning bidrar till att främja och samordna uppföljning och analys av miljötillstånd och miljömål och kan sammanfattas i tre huvudsyften:
- Underlag för landskapsplanering i brukande och hållbar förvaltning av mark och vatten, och som kunskapsunderlag för samråd och samverkan mellan olika aktörer.
- Ramverk för landskapsplanering av offentliga naturvårdsinsatser.
- Underlag för fysisk planering och prövning.
Naturvårdsverket har tagit fram riktlinjer och vägledning för länsstyrelsernas arbete med att ta fram regionala handlingsplaner för grön infrastruktur.
Så koordinerar Naturvårdsverket arbetet
Naturvårdsverket koordinerar arbetet med att utveckla en fungerande grön infrastruktur i svenska land-, vatten- och havsområden bland annat genom att
- ge stöd till utvecklingen av handlingsplaner för grön infrastruktur
- ge möjlighet till myndighetssamverkan och erfarenhetsutbyte samt dialog och samverkan med olika aktörer
- ge ut nyhetsbrevet Insatser för grön infrastruktur och ekosystemtjänster som riktar sig till alla som arbetar med eller är intresserade av grön infrastruktur och arbetet med de regionala handlingsplanerna.
- ta fram kommunikationsmaterial om grön infrastruktur som filmer, illustrationer och broschyrer.
Samarbete mellan nationella myndigheter
Naturvårdsverkets koordinerar arbetet med grön infrastruktur i samarbete med Havs- och vattenmyndigheten, Jordbruksverket, Boverket, Trafikverket, Skogsstyrelsen, Riksantikvarieämbetet, Statens Fastighetsverk, Fortifikationsverket, Länsstyrelserna, Sametinget och Svenska kraftnät. Havs- och vattenmyndigheten är förvaltningsmyndighet på miljöområdet för frågor om bevarande, restaurering och hållbar användning av sjöar, vattendrag och hav och har därför ett särskilt ansvar för arbetet med grön infrastruktur i vatten.
Samarbete med länsstyrelser
Länsstyrelsernas pågående arbete med grön infrastruktur är en central del av genomförandet som koordineras av Naturvårdsverket. Arbetet sker därför i samarbete med länsstyrelserna.
Kontakt
Ingrid Johansson Horner, projektledare, Naturvårdsverket.