Örebro och Huddinge uppnådde högsta poäng i en undersökning om kommunernas friluftslivsarbete som utmärkelsen baserar sig på. De två vinnarna fick 30 000 kr vardera att användas till friluftsliv i sin kommun. Syftet med priset är att stimulera och uppmuntra kommunernas arbete med friluftsliv.
Huddinge kommun arbetar för att göra naturen tillgänglig för unga, gamla och personer med funktionsnedsättningar. Under 2016 har kommunen arbetat mycket med åldersanpassad naturguidning för barn och ungdomar. Under året har också några kilometer vandringsled blivit tillgängliga för barnvagnar och rörelsehindrade personer. I kommunens planering finns dessutom alltid med att det ska finnas grönområden nära bostäder och skolor.
Örebro kommun har satsat på naturguidning på fem olika språk. De yngre barnen och deras föräldrar nås genom arbetet med så kallade Natursnokar på öppna förskolor. Barn mellan 7 och 12 år nås genom besök av kommunens naturskola i barnens klasser.
Både Örebro och Huddinge samverkar med olika samhällsaktörer för att utveckla natur-, kultur- och friluftsvärde i kommunerna.
Priset delades ut för sjunde gången
Priset för Sveriges friluftskommun delades ut för första gången 2010, då knep Sundsvall första platsen. År 2011 vann Örnsköldsvik medan Örebro tog förstapriset 2012 samt 2013. 2014 delades priset mellan Leksand, Söderhamn och Örebro. Örnsköldsvik var Sveriges friluftskommun 2015 och 2016.
Friluftslivsarbetet undersöks årligen
Naturvårdsverket, Sveriges Kultur- och Fritidschefers förening och Svenskt Friluftsliv vill genom utmärkelsen Sveriges friluftskommun stimulera och uppmuntra kommunernas arbete med friluftsliv och naturturism. Sedan 2010 genomförs undersökningen där Sveriges 290 kommuner får frågor om planer för friluftsliv, om information och samarbeten kring friluftsliv samt om aktiviteter inom friluftsliv. I år deltog 237 kommuner i undersökningen som ligger till grund för utmärkelsen.
Ta del av resultatet