
Förutom de statliga lederna finns ett par hundra mil leder runt samhällen och turistanläggningar i fjällregionen. Dessa sköts av kommuner, lokala turistföreningar, skoterklubbar och privata anläggningar.
Skötsel av statliga leder
Länsstyrelsernas och Laponiatjuottjudus fältorganisation ansvarar för planering, underhåll och skötsel av de statliga lederna. Naturvårdsverket fördelar pengar till skötsel och underhåll.
Ledmarkeringar, broar och rastskydd
Sommarleder är markerade med orange-röd färg på resta stenar, stenrösen, träd eller stolpar. Vinterleder är markerade med stolpar med ett rött kryss i toppen. Ruskor eller vägkäppar med reflexer används när vinterlederna går över sjöar och vattendrag eller vid översnöade stolpar. Det finns oftast broar över större vattendrag i fjällen. De rastskydd som finns strategiskt utplacerade utmed lederna i fjällen är viktiga för säkerheten.
Stugor
Stugor och fjällstationer längs det statliga ledsystemet ägs och förvaltas av olika aktörer, exempelvis staten, samebyar, Svenska Turistföreningen, STF och det finns även privata aktörer.
Fjällsäkerhetsrådet
Fjällsäkerhetsrådets uppgift är att förebygga olyckor i fjällen genom att dels informera och utbilda om fjällsäkerhet, dels stödja forskning och utveckling på området. Fjällsäkerhetsrådet arbetar under Naturvårdsverket.
Upprustning av ledsystemet
Naturvårdsverket, länsstyrelserna och Laponiatjuottjudus gjorde 2014 en nulägesbeskrivning av det statliga ledsystemet i fjällen. Nulägesbeskrivningen visar på behov av upprustning, motsvarande cirka 100 miljoner kr och att sköta det statliga ledsystemet beräknas till cirka 25 miljoner kr per år. Bakgrunden till nulägesbeskrivningen är ett förändrat friluftsliv och bristande resurser under lång tid.
År 2015 påbörjades upprustningen av de statliga fjällederna utifrån det underlag som identifierades och beskrevs i en nulägesbeskrivning. Broar och spänger har bytts ut och reparerats, nya rastskydd och dass har byggts eller renoverats och leder har markerats och röjts. Här kan du följa utvecklingen:
Resultatet har blivit att besökare på lederna kan färdas säkrare och därmed tryggt kan uppleva vår storslagna fjällmiljö.
För att upprätthålla ett säkert ledsystem som är ekonomiskt långsiktigt hållbart och samtidigt anpassat till dagens friluftsliv har Naturvårdsverket tillsammans med länsstyrelser/Laponiatjuottjudus tagit fram en vägledning för förvaltning av de statliga lederna i fjällen:
Manual för skyltning i fjällen
En enhetlig skyltning är viktigt för fjällsäkerhet och besökarnas upplevelser. Därför har Naturvårdsverket tagit fram en manual för hur skyltningen ska se ut längs de statliga lederna i fjällen.
Manualen finns bara tillgänglig digitalt. Genom att alltid hämta informationen via länken här, vet du att du har den senaste versionen:
Utveckling av ledsystemet
Ledsystemet i fjällen är identifierat inom miljökvalitetsmålet Storslagen fjällmiljö som en viktig åtgärd för att möjliggöra upplevelser av fjällandskapet. För att människan ska kunna ta del av friluftslivets värden i fjällen är det viktigt att det finns ett komplett ledsystem med leder av olika längd och karaktär. Sommaren 2014 genomfördes en besökarundersökning längs de statliga lederna i fjällen. Den visade att de flesta besökare anser att de leder som finns motsvarar deras behov men att efterfrågan på rundturer finns.
I regeringsuppdraget Utveckling av friluftslivet - vandringsleder (RB 2016), identifierades bristen på kortare turer med en till två övernattningar samt att det saknas sammanhängande leder i delar av fjällkedjan vilken gör att det inte är möjligt att färdas genom hela fjällkedjan längs leder.
För att motverka denna brist har Naturvårdsverket 2019 beslutat att utveckla det statliga ledsystemet med nya leder i området mellan Borgafjäll och Hemavan för att stärka möjligheterna att uppleva storslagna fjäll. Den nya leden blir totalt 190 kilometer lång och hälften av sträckan består av redan befintlig led. Leden förväntas vara klar 2021.