Naturvårdsverket arbetar med förorenade sediment inom ramen för vårt arbete med förorenade områden där vi är den myndighet som samordnar, prioriterar och följer upp arbetet på nationell nivå. Vårt anslag för att sanera förorenade områden innefattar även förorenade sediment i hav, sjöar och vattendrag, inom ramen för detta fördelar vi bidrag och stödjer länsstyrelserna i deras arbete. Några exempel på förorenade sedimentområden som saneras med hjälp av bidrag från Naturvårdsverket är Oskarshamns hamn, Håstaholmens sågverk i Hudiksvall och Karlshäll-Notviken i Luleå.
Det finns flera andra myndigheter som också arbetar med förorenade sediment:
Kunskaperna om förorenade sediment är i allmänhet lägre jämfört med förorenade områden på land. Erfarenheterna av sedimentsaneringar är färre, för vissa typer av sediment saknas även metoder för sanering i dagsläget. De saneringsprojekt som finansieras bidrar till ökad kunskap hos myndigheter och företag som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med förorenade sediment i sitt arbete. En sammanställning av olika sedimentsaneringsmetoder finns på Åtgärdsportalen.
Pågående uppdrag/projekt
Miljömålsrådsåtgärden (MMRÅ)
Naturvårdsverket deltar tillsammans med Statens geotekniska institut (SGI), Havs- och vattenmyndigheten (HaV) och länsstyrelserna i Miljömålsrådets åtgärd ”Förorenade sediment – samverkan för kunskap och prioritering av åtgärder”, som drivs av Sveriges geologiska undersökning (SGU). En rapport från åtgärden blev färdig i oktober 2018.
Rapporten ”Förorenade sediment – behov och färdplan för en renare vattenmiljö” har tagits fram som en av flera åtgärder för att nå miljömålen. Syftet med rapporten är att beskriva nuläget, samt att identifiera kunskapsluckor och behov inom arbetet med förorenade sediment, detta för att uppnå en bättre vattenmiljö.
Miljömålsrådsåtgärden om förorenade sediment har nu gått in en andra fas där de samarbetande myndigheterna ska genomföra några av de förslag som lämnades i rapporten.
Regeringsuppdrag 2019–2021
Naturvårdsverket har tillsammans med Sveriges geologiska undersökning, Statens geotekniska institut, Havs- och vattenmyndigheten och länsstyrelserna fått i uppdrag att förbättra kunskapen om förorenade sediment i sjöar och kustområden. Sediment är en viktig del i det akvatiska ekosystemet eftersom de utgör habitat för bottenlevande växter och djur. Föroreningar som ansamlats i sediment är ett hot mot vattenmiljön och de organismer som lever där. För att skapa förutsättningar för att lösa de problem som förorenade sediment utgör behövs en stark samverkan mellan berörda myndigheter.
Inom regeringsuppdraget ska myndigheterna
- sammanställa befintliga data avseende förorenade sediment samt sammanställa och utvärdera erfarenheter från tidigare efterbehandlingsprojekt både i Sverige och utomlands
- kartlägga utbredningen av förorenade sedimentområden för en nationell överblick
- utveckla en nationell prioriteringsmetodik för sedimentområden som ska undersökas och genomföra kompletterande undersökningar
- utveckla vägledningar för inventering och bedömning av hälso- och miljörisker vid förorenade sedimentområden till exempel för vilka bedömningsgrunder, riktvärden och metoder som bör användas
- skapa en nationell kunskapsplattform och möjliggöra för expertstöd för förorenade sediment för att säkerställa erfarenhetsåterföring
- genomföra pilotprojekt där olika metoder testas och utvärderas för att kunna ta fram situationsanpassade metoder för förorenade sediment.
Expertstöd – förorenade sediment
Som en del av regeringsuppdraget om förorenade sediment kan länsstyrelser och kommuner få expertstöd i samband med utredningar och åtgärder som berör förorenade sediment. SGI samordnar stödet där även Naturvårdsverket, SGU och Havs och Vattenmyndigheten ingår.
Bedömningsgrunder för sediment