De olika energislagen påverkar miljön vid utvinning, omvandling, distribution och användning.
Miljöpåverkan från fossila bränslen
Förbränning av olja, kol, torv och naturgas, så kallade fossila bränslen, är den största källan till utsläpp av koldioxid, svaveldioxid och kväveoxider i Sverige. Utsläppen påverkar klimatet, ger upphov till försurning av skog och mark och orsakar hälsoproblem.
Kärnkraftens miljöpåverkan
Kärnkraftens största miljöpåverkan är strålningsrisker och miljöeffekter när uran utvinns ur marken och när använt kärnbränsle och annat kärnavfall ska slutförvaras i berggrunden.
Svensk kärnbränslehantering AB (SKB) har sökt tillstånd för att slutförvara kärnavfallet på cirka 500 meters djup i svensk berggrund.
Kärnkraftverk släpper också ut små mängder radioaktiva ämnen till luften samt påverkar havsmiljön när använt kylvatten höjer temperaturen på havsvattnet. Vissa andra kraftverk spiller också värme i vattendrag men i mycket mindre omfattning.
Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, är den myndighet som granskar och övervakar kärnkraftsanläggningar och slutförvaring av kärnavfall.
Miljöpåverkan från förnybara energislag
Vattenkraft, vindkraft, solenergi och biobränsle är förnybara energislag, som påverkar miljön på olika sätt.
Vattenkraftverk kan till exempel försämra livsmiljöer och spridningsvägar för djur och växter.
Vid byggandet av vindkraftverk bör man ta hänsyn till områden med höga naturvärden eller hotade arter.
Träddelar som inte kan användas till virke eller pappersmassa tas ur skogen för att användas som biobränsle, men det bör göras på ett sådant sätt att den biologiska mångfalden bevaras.
Alla delar i samhället påverkar energianvändningen och miljön
Energi används i alla delar av samhället, men framförallt i:
- industrier
- byggnader
- transporter
I dessa sektorer används bränslen i till exempel fabriker och bilar, men bränslen förbrukas även vid produktion av el och fjärrvärme som distribueras till bland annat byggnader. När bränslen används sker utsläpp. Utsläppen från biobränslen förstärker inte växthuseffekten och klimatförändringarna, men utsläppen innehåller kväveoxider och partiklar.
För flödande energikällor som sol, vind och vatten orsakar tillverkningen av material och utrustning utsläpp på samma sätt som tillverkningen av andra energianläggningar.