Naturvårdsverket redovisar i denna skrivelse hur rapporteringskraven enligt direktivet kan uppfyllas.
Naturvårdsverket redogör för att huvuddelen av de uppgifter som efterfrågas kan samlas in genom justeringar av den rapportering som idag åligger de aktörer som omfattas av producentansvaret för förpackningar och retursystemet.
I väntan på klargörande från EU-kommissionen om hur rapporteringskravet för avfall från tobaksvaror ska tolkas har Naturvårdsverket, efter samråd med Miljödepartementet, beslutat att avvakta med vidare utredning av detta rapporteringskrav.
Naturvårdsverket bedömer att det är lämpligt att rapporteringen av uppgifter hanteras i det generella it-systemet för utökat producentansvar som är under utveckling. Naturvårdsverket bedömer att rapporteringen kommer att innebära en utvecklingskostnad om 1,95 mnkr för myndigheten. Till detta kommer också en årlig kostnad för drift, förvaltning och support om 0,6 mnkr samt en årlig avskrivningskostnad över en femårsperiod om 0,4 mnkr. Naturvårdsverket återkommer med fler detaljer i budgetunderlaget.
Uppdraget
Den 7 juli 2019 fick Naturvårdsverket i uppdrag av regeringen att stödja den utredning som tillsatts på Miljödepartementet för att ta fram förslag på hur det så kallade Engångsplastdirektivet ska genomföras i Sverige (engångsplastutredningen). Naturvårdsverkets uppdrag slutredovisades i december 2019.
Denna skrivelse svarar mot den del av uppdraget som innebär att Naturvårdsverket ska lämna en redogörelse om vilken information som saknas och vilken utveckling som krävs av befintliga it-system för att Sverige ska kunna leva upp till rapporteringskraven i artikel 13 i engångsplastdirektivet, samt redogöra för vilka ökade kostnader rapporteringskraven kommer att medföra för Naturvårdsverket.