Syftet med uppdraget är att förbättra tillförlitligheten i statistiken över de utsläpp av växthusgaser som sker i andra länder till följd av svensk konsumtion och bedöma om det finns andra indikatorer som kan användas för att följa upp konsumtionens klimatpåverkan.
Att följa Sveriges konsumtions klimatpåverkan är viktigt för att belysa om vi är på väg att nå generationsmålet. Generationsmålet är ett inriktningsmål för miljöpolitiken och lyder:
Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen i Sverige är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser.
För konsumtionsbaserad klimatpåverkan kan de övergripande indikatorerna och de kompletterande indikatorerna per konsumtionsområde användas som ett verktyg för att följa upp klimataspekterna av generationsmålet.
Förbättrad beräkningsmetod för konsumtionsbaserade utsläpp
I november 2018 redovisades forskningsprojektet Policy-Relevant Indicators for National Consumption and Environment (PRINCE) som var ett treårigt forskningsprogram med syftet att ta fram en ny modell för beräkning av Sveriges konsumtionsbaserade miljöpåverkan (se länk nedan). Under arbetet med det nu redovisade regeringsuppdraget Naturvårdsverket har i samråd med SCB beslutat att implementera PRINCE-projektets metod för att använda vid beräkningar av konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser, vilket bedöms ha ökat kvalitén avsevärt.
För framtida arbete med, och utveckling av, statistiken över konsumtionens klimatpåverkan rekommenderar Naturvårdsverket (i samråd med SCB) att:
- Den konsumtionsbaserade statistiken bör få mer ordnade former genom att SCB får ett tydligt ansvar att publicera officiell statistik över Sveriges konsumtionsbaserade klimat- och miljöpåverkan.
- Övergripande indikatorer över konsumtionsbaserad klimatpåverkan, kan användas för uppföljning av trender på övergripande nivå. Att följa upp åtgärder på mer detaljerad nivå görs i första hand bäst med kompletterande indikatorer.
Förslag på indikatorer för att följa klimatpåverkan för fem konsumtionsområden
Naturvårdsverket har tagit fram indikatorer för att följa upp konsumtionens klimatpåverkan inom fem konsumtionsområden:
- Personbilsresor
- Flygresor
- Livsmedel
- Bostadsbyggande och boende
- Textil
Dessa har valts för att konsumtionsområdena har stora utsläpp (och därmed stor potential att minska utsläppen) och för att tillförlitliga underlag finns tillgängliga. Det innebär att föreslagna indikatorer kan följas upp nu, utan vidare utvecklingsarbete, men även att de kan förbättras, bytas ut eller kompletteras om nya underlag blir tillgängliga. Sådana utvecklingsmöjligheter diskuteras också i skrivelsen.
Sveriges klimatmål, åtgärder och styrmedel fokuserar på de territoriella utsläppen som följer av de aktiviteter som sker inom Sveriges geografiska gränser.
Att följa upp konsumtionsbaserade utsläpp med de övergripande och kompletterande indikatorerna som beskrivs i denna rapport kan fungera som ett komplement till de territoriella utsläppen och verka som ett incitament för privatpersoner och företag att minska sin konsumtionsbaserade klimatpåverkan. Naturvårdsverket anser även att Miljömålsberedningen bör få i uppdrag att bereda mål och strategier för konsumtionsbaserade utsläpp.
Mer information
Kontakt
Ulrika Isberg, projektledare, telefon: 010-698 15 53, Ulrika.isberg@naturvardsverket.se