Naturvårdsverkets fick i regleringsbrevet för 2017 uppdrag av regeringen att efter samråd med SMHI, kartlägga utsläppen från småskalig vedeldning och utreda hur stora utsläppsminskningar som samlat krävs för att preciseringarna i miljökvalitetsmålet Frisk luft ska kunna nås. I Naturvårdsverkets regleringsbrev för 2018 förlängdes uppdraget och utökades med att även ta fram förslag till etappmål för att minska påverkan på luftkvaliteten av småskalig vedeldning och se över möjligheten att med ekonomiska styrmedel minska påverkan på luftkvaliteten av småskalig vedeldning.
Småskalig förbränning av biobränsle i bostäder är en stor källa till utsläpp av bland annat PM2,5, sot och B(a)P. Studier som tagits fram för detta uppdrag visar att miljömålet Frisk lufts precisering av B(a)P överskrids på flera platser i Sverige.
Den största andelen av utsläppen från bostäder av PM2,5 och B(a)P kommer från konventionella vedpannor. Hur snabbt utsläppen kommer att minska beror framförallt på hur snabbt de äldre konventionella vedpannorna fasas ut.
Förslag till etappmål
I redovisningen föreslår Naturvårdsverket följande etappmål för att minska påverkan av luftkvaliteten av småskalig vedeldning:
Till år 2027 ska samtliga vedeldade pannor som används som primär värmekälla inom tätort uppfylla kraven enligt BBR 1998 och vara utrustade med ackumulatortank.
Förslag till åtgärder och styrmedel
I redovisningen föreslår Naturvårdsverket ett antal åtgärder och styrmedel för att uppnå det föreslagna etappmålet.
Förslag till regeringen:
- Naturvårdsverket föreslår ett stöd för utbyte av primär uppvärmning med vedpanna i tätort som inte uppfyller BBR 1998.
- Naturvårdsverket föreslår att regeringen ger i uppdrag åt Naturvårdsverket att tillsammans med Energimyndigheten ta fram förslag till hur en harmoniserad informationshantering och vägledning kan skapas för fastbränsleanläggningar. I arbetet bör avstämning ske med MSB och Boverket.
- Naturvårdsverket, Boverket och Energimyndigheten föreslås att få i uppdrag att utreda en ny reglering baserad på teknikstyrning av vilken typ av vedpannor som får användas.
Naturvårdsverkets åtaganden:
- Naturvårdsverket kommer att ta fram en vägledning, för att stödja kommunerna, i arbetet med att kontrollera B(a)P-halterna i utsläpp från småskalig vedeldning.
- Kampanjen ”Tänd i toppen” kommer återupptas som en informationsinsats.
Redovisning
Uppdraget redovisades till Miljö- och energidepartementet den 28 mars 2019.
Kontaktperson
Anna Forsgren, handläggare på Luftenheten
Telefon: 010-698 11 18, anna.forsgren@naturvardsverket.se