Liksom tidigare uppdrag begränsas Naturvårdsverkets arbete till landbaserade källor. Arbetet med mikroplast i vattenmiljön eller från plastbitar i vattnet leds av Havs- och vattenmyndigheten och tas inte upp i denna redovisning.
Naturvårdsverkets förslag till regeringen i korthet:
Anmälningsplikt
Naturvårdsverket föreslår anmälningsplikt för anläggningar med konstgräs, gjutet granulat och ridanläggningar som innehåller gummi eller plast. Konstgräsplaner är den näst största beräkningsbara källan till utsläpp av mikroplaster. Utsläpp på land leder förr eller senare till att partiklar hamnar i vattendrag och i havet. Anmälningsplikt möjliggör att kommunen kan ställa de krav som behövs när det gäller anläggande och underhåll av aktuella anläggningar. Det kan handla om installationer för att samla dagvatten och filtrera partiklar. I förslaget ingår att utöka befintlig vägledning till att omfatta alla utomhusanläggningar över 200 kvadratmeter för idrott och lek, med underlag som innehåller produkter av gummi eller plast.
Naturvårdsverket åtar sig att vara kunskapsnod för mikroplast
Ny kunskap om mikroplaster tas fram i snabb takt, både nationellt och internationellt. Detta är välkommet eftersom kunskapsluckorna fortfarande är stora och möjligheterna till åtgärder därmed begränsade. Samtidigt blir det svårt att överblicka och ta till sig ny kunskap. En kunskapsnod som tar fram, samordnar och sprider ny kunskap ser Naturvårdsverket därför som angeläget.
Ett exempel på Naturvårdsverkets roll som nod, är den nyligen utförda studie som utförts inom regeringsuppdraget. Studien visar höga halter av mikroplast på några stränder längs Bohusläns kust. Majoriteten av plastpartiklarna är fragment av större plastbitar. Koncentrationerna som uppmättes var många gånger högre än den uppskattade nivå i sediment där inga effekter förväntas. Studien bekräftar att Sveriges västkust är särskilt utsatt på grund av ytströmmar som transporterar stora mängder flytande skräp till Skagerrak, från både Nordsjön och från Östersjön.
Begränsa utsläpp från tvätt
Tvätt av syntetiska textilier är ytterligare en större källa till utsläpp av mikroplast. Avloppsvattnet från tvätten går i de allra flesta fallen till avloppsreningsverken och utgör där en stor del av mikroplastbelastningen. Genom att minska utsläppen direkt i tvättvattnet från hushåll och tvätterier kan åtgärder sättas in där de är mest effektiva. Utsläpp av textilfibrer skulle kunna reduceras genom till exempel filter för utgående tvättvatten och krav på prestanda på tvättmaskiner och tvätterier.
Redovisning av uppdraget
Uppdraget redovisades 28 maj 2019. Redovisningen är en fortsättning på ett uppdrag 2017.