One Planet Network är ett globalt partnerskap med avsikt att implementera det 10-åriga ramverket för hållbara konsumtions och produktionsmönster (10YFP). Syftet är att höginkomstländerna ska ta täten i en global omställning till hållbar konsumtion och produktion, som en del av Agenda 2030. One Planet Network är en internationell plattform där vi tillsammans verkar för:
- En effektivare resursanvändning.
- Att frikoppla ekonomisk tillväxt och negativ miljöpåverkan.
- Att avfallsmängderna och spridningen av farliga ämnen minskar.
- Att det skapas goda förutsättningar för jobb och ekonomisk utveckling.
- Att utvecklingen bidrar till minskad fattigdom och ökad välfärd.
Mål med 10YFP
10YFP antogs av FN:s medlemsländer vid konferensen om hållbar utveckling i Rio de Janeiro 2012. Delmål 12.1 i Agenda 2030 handlar specifikt om implementeringen av detta ramverk.
Målen med 10YFP är att:
- uppmuntra till hållbar konsumtion och produktion
- öka kunskapen i samhället generellt om behovet att säkerställa hållbar konsumtion och produktion
- öka samarbetet och erfarenhetsutbytet mellan aktörer och regioner, särskilt med tanke på behov i utvecklingsländer
- uppmuntra samverkan mellan offentligt och privat
- uppmuntra offentliga och privata beslut som gagnar hållbar konsumtion och produktion.
Naturvårdsverket är Sveriges fokalpunkt
Det innebär att vara en nod i Sveriges arbete med att implementera 10YFP. Bland annat rapporterar vi vad regeringen och svenska myndigheter gör för att katalysera omställningen till hållbar konsumtion och produktion. Vi lyfter fram goda exempel på styrmedel och åtgärder och delar svenska erfarenheter inom One Planet Network. Naturvårdsverket representerar även Sverige i genomförandet av ett av de globala samverkansprogrammen, Hållbara livsstilar och utbildning. Här har vi tagit initiativ till att testa nudging som styrmedel för beteendeförändringar för att minska nedskräpning av engångsplast.
Exempelvis bidrar Naturvårdsverkets arbete om hållbara textilier och hållbar plastanvändning till uppfyllandet av hållbarhetsmålet 12.1.
Globala samverkansprogram inom One Planet Network
Inom One Planet Network samverkar länder, näringsliv, NGO:s, myndigheter, regioner och kommuner inom ramen för sex globala program:
- konsumentinformation
- hållbara livsstilar och utbildning
- hållbar offentlig upphandling
- hållbara byggnader och konstruktion
- hållbar turism
- hållbara livsmedelssystem.
Sverige leder tillsammans med Japan programmet om hållbara livsstilar och utbildning. SEI (Stockholm Environment Institute) och IGES (Institute for Global Environmental Strategies) har Sveriges respektive Japans regerings uppdrag att koordinera programmets genomförande. Bland annat har samarbetet resulterat i Good Life Goals som kopplar hållbarhetsmålen med privata livsstils- och konsumtionsval. I Sverige har Good Life Goals använts som del av en stadsvandring i Linköping, samt som ett sidoevent under orienteringstävlingen O-ringen, för att uppmärksamma hur individer kan bidra till att hållbarhetsmålen i Agenda 2030 uppfylls.
Nordisk samverkan inom One Planet Network
Inom ramen för samarbetet inom Nordiska Ministerrådet har flera initiativ tagits i syfte att överföra nordiska erfarenheter till One Planet Network. Bland annat har nordiska erfarenheter inom hållbara textilier och mode samlats i en rapport och presenterats globalt. Nordiska Ministerrådet är partner i genomförandet av programmet om Hållbara livsstilar och utbildning.
Delta i omställningen
På den digitala mötesplatsen One Planet Network kan du hitta goda exempel från Sverige och andra delar av världen. Medverka genom att dela dina erfarenheter och utveckla ditt nätverk för en mer hållbar konsumtion och produktion.
Forum för miljösmart konsumtion är en aktuell mötesplats för dig som vill ställa om till mer hållbara konsumtionsmönster. Den drivs av Konsumentverket på uppdrag av regeringen.
Sveriges arbete med cirkulär ekonomi medverkar till omställningen till hållbar konsumtion och produktion. Den svenska strategin för cirkulär ekonomi bidrar till flera av hållbarhetsmålen i Agenda 2030, bland annat hållbarhetsmål 12.
